Journalist staakt onderzoek kloon

De Amerikaanse journalist die door de Raelian-sekte is aangewezen om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de bewering van het bedrijf Clonaid dat het twee menselijke baby's heeft gekloond, heeft zijn onderzoek gestaakt.

De beslissing van Michael Guillen volgt na berichten in de Amerikaanse media over zijn aandeel in de promotie van televisieprogramma's over het klonen van mensen. Daardoor zou Guillen volgens zijn critici niet langer geloofwaardig zijn en geen onafhankelijk oordeel kunnen geven.

Guillen zelf verklaarde het onderzoek te staken omdat zijn team van wetenschappers geen toegang heeft gekregen tot de betrokken moeder en kind.

,,Om die reden'', zegt Guillen, ,, kunnen we niets verifiëren.'' Hij voegde daaraan toe dat het daarom ,,volledig mogelijk'' is dat de beweringen van het bedrijf Clonaid berusten op ,,fijnzinnig uitgewerkt bedrog''.

Clonaid heeft tot dusver geweigerd in te gaan op het aanbod van vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers die DNA-testen op de gekloonde baby willen uitvoeren. Alleen dergelijke testen zouden uitsluitsel kunnen geven. Guillen heeft niet uitgesloten in de toekomst alsnog DNA-testen op de moeder en het kind uit te voeren wanneer hij daarvoor de toestemming van de sekte en van Clonaid krijgt.

De leider van de Raelian-sekte zei Guillen, een voormalig wetenschapsjournalist bij het televisienetwerk ABC, te hebben gevraagd voor een onafhankelijk onderzoek omdat hij ,,welwillend'' ten opzichte van het klonen van mensen zou zijn.

Bekend is dat Guillen vaker heeft bericht over het klonen van mensen. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times zou hij ook voorstellen hebben gedaan voor een televisieprogramma waarin het kloneringproces van Clonaid rechtstreeks zou kunnen worden gevolgd. Daarbij zou Guillen het programma voor 100.000 dollar hebben willen produceren en presenteren.

Journalisten die bekend zijn met het werk van Guillen hebben gezegd dat hij in het verleden veelvuldig heeft bericht over omstreden medische processen.