Japanse fabrikanten Konica en Minolta van plan te fuseren

Konica en Minolta zijn van plan komende zomer te fuseren. Gesprekken daarover zijn in volle gang, zo hebben de twee Japanse fabrikanten van fotocamera's en kopieerapparaten vandaag bekendgemaakt. De fusie, via een aandelenruil, wordt de eerste grote consolidatie op deze markten, die sinds jaar en dag hoofdzakelijk door Japanse producenten wordt beheerst. Samen zullen de twee bedrijven een omzet behalen van ruim 1 biljoen yen (8,02 miljard euro). Er zouden 4.000 banen van de in totaal ruim 40.000 banen moeten verdwijnen. Nog niet alle details zijn nader uitgewerkt, zo zei een woordvoerder van Konica vandaag tegen het persbureau Bloomberg.

Toch zullen ook na hun fusie Minolta en Konica moeten opboksen tegen Japanse reuzen als Sony, Canon en Fuji, die op de Japanse markt voor digitale camera's de dienst uitmaken, en moeten ze op de markt voor kopieerapparaten ook Ricoh voor laten gaan.

En op de digitale cameramarkt is de positie van zowel Minolta als Konica niet sterk. Volgens cijfers van een onderzoeksinstituut in Tokio is de verkoop van Japanse digitale camera's in de eerste elf maanden van vorig jaar met 44 procent gestegen, terwijl de verkoop van de traditionale camera's (met fotorolletjes) met 27 procent is gekelderd. Konica, een 130 jaar oud bedrijf, kwam begin jaren veertig als eerste Japanse fabrikant met kleurenfoto's op de markt. De omzet daalt de laatste jaren en de winst vlakt af. Minolta, in 1928 opgericht als een Japans-Duitse onderneming, is iets kleiner en maakt al twee jaar verlies. Bovendien kampt Minolta met een grote schuld (in 2001: 236 miljard yen), al heeft het volgens financiële analisten sinds vorig jaar met succes maatregelen genomen om de schuld te verminderen. Het aandeel van Minolta schoot vandaag op de beurs van Tokio aanvankelijk 9 procent omhoog om uiteindelijk 1,5 procent hoger te sluiten dan gisteren. Konica verloor 1 procent. De omzet van Konica was in het afgelopen boekjaar, dat op 1 april 2002 eindigde, 539,6 miljard yen (4,32 miljard euro). De winst bedroeg 11,1 miljard yen (89 miljoen euro).

Minolta leed in het afgelopen boekjaar een verlies van 34,5 miljard yen (276 miljoen euro) bij een omzet van 510,9 miljard yen (4,09 miljard euro).