`Ik kan maar beter gaan'

Technisch directeur Henk Gemser kan om financiële redenen zijn ambities bij het watersportverbond niet waarmaken en stopt. ,,Maar ik heb wel een basis gelegd.''

Henk Gemser (62) stopt eind deze maand als technisch directeur van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). Hij verbreekt zijn contract dat doorliep tot en met de Olympische Spelen van 2004 in Athene. De voormalige schaatscoach, die twee dagen per week werkzaam was voor het watersportverbond, krijgt geen opvolger. Topzeilmanager Hessel Evertse wordt verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij de nationale selectie, de Nederlandse Topzeilploeg.

Waarom stop u?

Henk Gemser: ,,Omdat er te weinig geld beschikbaar is. Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met een ambitieus plan. Dat hield in met een ploeg van 27 zeilers werken, van wie er zestien alle denkbare ondersteuning zouden krijgen om optimaal te kunnen presteren bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene, en van wie elf getalenteerde zeilers opgeleid zouden worden met het oog op de periode na 2004. Onvoldoende financiële middelen staan die ambities in de weg. De situatie is zelfs zo dat er geen geld is om alle coaches te betalen. Dan is praten over compromissen die ik niet wil sluiten; ik ben dan niet langer van toegevoegde waarde. Dan is het beter om te stoppen en kan de vrijkomende 20.000 euro worden gebruikt om coaches in dienst te houden.''

Heeft u de negatieve financiële ontwikkelingen zien aankomen?

,,Ja, en ik heb ook voortdurend voor de gevolgen gewaarschuwd. Er wordt wel eens onderschat hoeveel geld een zeilteam nodig heeft. Voor schaatsers is het geen probleem om hun materiaal te vervoeren, maar voor zeilers ligt dat anders. Voor grote wedstrijden en kampioenschappen buiten Europa moeten de boten in containers worden vervoerd. Daarnaast moeten zeilers over een boot beschikken om het Europese circuit te kunnen afwerken. De reis- en materiaalkosten zijn waanzinnig.''

Wat zijn de gevolgen voor de zeilers?

,,Dat alleen de besten ondersteund kunnen worden en ik de talenten `nee' heb moeten verkopen. Carolijn Brouwer in de Europe-klasse, Lisa Westerhof en Margriet Matthijse in de 470 en de combinatie Mitch Booth/Herbert Dercksen in de Tornado hebben bij de sportkoepel NOC*NSF de status van medaillekandidaten. Die moeten volledig gefaciliteerd worden. Voor de groep daaronder de potentiële medaillekandidaten is er ook nog wel geld beschikbaar, maar voor eenieder daaronder niet meer.''

Hoeveel geld kwam u tekort om het olympische traject af te werken?

,,Tot en met de Spelen in 2004 ging het om een gat van 1,2 miljoen euro. We krijgen bijdragen van NOC*NSF, maar dat is niet toereikend. Ik heb daar regelmatig met technisch directeur Joop Alberda over gesproken. Maar hij kon zijn begrip niet in meer geld vertalen vanwege precendentwerking ten opzichte van andere bonden.''

Het KNWV heeft recentelijk een hoofdsponsor gevonden. Daarmee waren uw problemen niet opgelost?

,,Nee, want die sponsor is er voor de bond als geheel. Van de jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro zouden wij een voor ons ontoereikend deel ontvangen.''

Is uw besluit in een opwelling genomen of geleidelijk tot stand gekomen?

,,Dat laatste. In april heb al met het bestuur over het te krappe budget gesproken en in september nog een keer. In oktober heb ik de coaches en zeilers verteld welk onheil hen mogelijk te wachten stond. Vervolgens heb ik tijdens de jaarvergadering de situatie nog eens aan de leden uitgelegd. Maar er trad geen verbetering op, waarna ik in december veel zeilers heb moeten meedelen dat er voor hun programma geen geld is.''

Laat u de zeilers niet in de steek?

,,Wel een beetje. Ik voel me ook moreel bezwaard. Daar staat tegenover dat tachtig procent van mijn taak uitgevoerd is. Ik vind wel dat er een basis is gelegd om op verder te werken.''

Wat gaat u nu doen?

,,Meer aandacht besteden aan mijn schaatsschool in Heerenveen en zo nu en dan bedrijfspresentaties verzorgen.''