Hoe mooi Gretta huilde

We moeten niets achter het nieuws zoeken. Dat is les één. Op het zaterdag-Journaal zag ik een vrouw bij de Maastrichtse Servaesbrug naar het langskolkende Maaswater kijken dat ze eerder op andere Journaals had gezien. Het nieuws was dat het in het echt nog veel indrukwekkender is dan in het nieuws. ,,Nu je het met eigen ogen ziet, is het toch iets heel anders'', zei ze.

Een leuke tip voor wie niet wist wat hij met zijn zondag moest doen. Volg de reportageteams van het Journaal naar Limburg, zoek de villa waarvan de bewoners natte voeten hebben. Zie het opgestapelde meubilair. Zeg voor de camera wat u van het hoge water vindt en laat uw buren 's avonds versteld staan. Leuk dat nu ook het Journaal die service verleent, naast Hart van Nederland. Echte mensen.

Een ongewoner onderwerp is Gretta Duisenberg. Die demonstreert voor de Palestijnen. Veel andere Nederlanders demonstreren ook voor de Palestijnen, maar die zijn niet getrouwd met de president van de Europese Centrale Bank. Dan krijg je zelfs Amerikaanse networks op bezoek.

Zo'n Hoog Getrouwde geeft Stan-Huygens-nieuws kwaliteit. Je brengt de society-kijker in aanraking met de Palestijnse kwestie en dat is de nieuwe koers: verhef de society-kijker. Echtgenote van bankpresident hangt Palestijnse vlag uit, overburen van echtgenote van bankpresident worden boos, echtgenote van bankpresident zegt voor de radio dat ze zes miljoen handtekeningen voor de Palestijnen wil hebben, honderd maal meer dan de zestigduizend die ze heeft, beledigde advocaat dient strafklacht tegen echtgenote van bankpresident in, officier van justitie vervolgt niet, maar veroordeelde het gedrag van mevrouw wel in een column-achtige motivatie, Willibrord Frequin drapeert met hoogwerkers Israëlische vlag over huis van de echtgenote en haar bankpresident. En nu: echtgenote van bankpresident vliegt naar Israël. En dan doet zich een buitenkansje voor. Een gek heeft in Frankfurt een vliegtuigje gekaapt en dreigt de Europese bank binnen te vliegen. Alles moet worden ontruimd. Het Journaal biedt iets extra's: vanuit Israël belt de echtgenote van de bankpresident de bankpresident. Dat doet ze niet privé in haar hotel, maar in een telefooncel met de Journaal-camera erbij. Een leuke invalshoek, Israël, vliegtuigje-kapinkje in Frankfurt, Eurobank, bezorgde echtgenote. De echtgenote demonstreert nu eens niet voor de Palestijnen, maar voor de veiligheid van de Eurobankpresident.

De Palestijnse kwestie kwam gisteren weer aan de beurt. Iemand vertelde mij dat hij de echtgenote van de Eurobankpresident in het vroege Journaal voor het eerst had zien huilen voor de Israëlische slachtoffers van de Palestijnse zelfmoordactie. Dat was nog eens nieuws: onder druk van de actualiteit was de society-figuur van loyaliteit gewisseld. Maar nee, mijn informant had het fout gezien, op het achtuur-Journaal zag ik de Hoge Echtgenote een traantje wegpinken voor de Palestijnen in Gaza. Weer een overstroming. De Palestijnse kinderen die haar aangaapten waren verbaasd toen ze plotseling werden gestreeld. Ze moesten eens weten dat die zachte hand toebehoorde aan de echtgenote van de Eurobankpresident. Wel minder spectaculair dan tussen ambulances en brancards bij de aanslag. We konden zien dat de echtgenote van de Eurobankpresident geen kille, rijke dame is, maar iemand met een groot hart, voor haar man, voor onderdrukte kinderen. Ze was nog nooit zelf onder de Palestijnen geweest, zei ze. In het echt is het toch anders dan op het nieuws. Ze kon zich voorstellen dat Palestijnen zonder toekomst tot dit soort zelfmoordacties overgingen. Hoe zouden ze dat doen? Explosieven bij de supermarkt? Of is er organisatie en training? Eergisteren zei correspondent Eddo Rosenthal dat deze zelfmoordacties altijd in verkiezingstijd worden uitgevoerd. Zodat de kiezers een rechtse leider nemen, zo eentje die de oorlog verlengt en nog meer huizen verwoest en Palestijnen ombrengt. Je zou aan Palestijnse leiders kunnen vragen wat voor strategie daarachter zit, maar dat gaat ten koste van de echtgenote van de Eurobankpresident. Het is kort dag, want over een half jaar is ze het niet meer, dan treedt haar man af. En dan nu gekloonde kinderen van buitenaardse wezens en het hoofdje van Nulde.

    • Maarten Huygen