Geen woorden, maar bijbelse waarden

De ChristenUnie wil best meeregeren, als het moet. Maar dan wel op basis van de bijbel. Dus, met afschaffing van het recht op abortus, het homohuwelijk alsook euthanasie.

Het loopt al tegen tienen op de verkiezingsbijeenkomst van de ChristenUnie en de in kleurige bretels gestoken gespreksleider maakt aanstalten de avond in het Spakenburgse partycentrum `Het Haantje' af te sluiten. ,,Ik dacht dat ik ook nog een verhaal zou houden'', zegt lijsttrekker André Rouvoet enigszins gepikeerd.

En zo geschiedt. Geduldig hoort de volle zaal hoe hij in een duizelingwekkend tempo een aantal prangende kwesties doorneemt. Juist terug van een werkbezoek aan Rotterdam, roept hij: ,,Geen woorden maar daden, maar ook: geen woorden maar waarden.'' Bijbelse waarden wel te verstaan.

De ChristenUnie is volgens Rouvoet best bereid in de regering te stappen, maar dan wel op basis van het eigen programma. En dat wil onder meer af van het recht van de vrouw op abortus, van de huidige euthanasieregeling, van het homohuwelijk en van de legalisering van bordelen.

En zou de voorkeur eventueel uitgaan naar een coalitie met de VVD of de PvdA? ,,Dat is lood om schroot'', verklaart Rouvoet, die bij herhaling zijn diepe afkeer van de verrichtingen van de paarse kabinetten onderstreept. Het CDA van de gereformeerde Jan-Peter Balkenende neemt het trouwens naar zijn smaak ook al niet al te nauw met christelijke waarden.

Gedreven vertelt de lijsttrekker hoe hij maandagmiddag in Rottterdam ,,kippenvel kreeg'' wegens een aan drugs verslaafde man die bij het station levenloos onder een deken lag. De officiële hulpverleners mochten volgens de regels nog niet verder helpen, want zijn hand was nog warm. ,,Er kon nog geen barmhartigheid zijn, want de man was nog niet stervende'', roept Rouvoet verontwaardigd uit.

Eerder heeft het Tweede-Kamerlid Arie Slob, anders dan Rouvoet oorspronkelijk niet van RPF-huize maar van het GPV, de honderden aanwezigen, onder wie veel ouderen en één vrouw in klederdracht, zijn verontschuldigingen aangeboden. Ten onrechte heeft de partijleiding bij de vorige verkiezingscampagne verzuimd Bunschoten-Spakenburg te bezoeken. En dat terwijl dit voormalige bolwerk van het GPV inmiddels ook een van de burchten is van de ChristenUnie. Ruim 39 procent van de stemmen kreeg de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen voorjaar. ,,Het is een dijk van een dorp'', aldus Slob onder grote bijval uit de zaal.

Van wrevel bij voormalige GPV'ers over de dominantie van de RPF van de eerste zes verkiesbare plaatsen op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer worden er vijf door RPF'ers bezet blijkt in `Het Haantje' niets meer. Was de Bunschotense wethouder Melis van de Groep eind oktober nog kritisch over de wijze waarop het bestuur de zieke fractieleider in de Tweede Kamer, de GPV'er Kars Veling, aan de kant zette, gisteren sprak hij hierover met geen woord. Ook andere GPV'ers toonden zich verzoeningsgezind. ,,Ik maakte me echt zorgen over Veling. Hij kon het werk niet aan'', zei een van hen.

Eensgezind konden de aanwezigen dan ook bidden: ,,Dank U dat we als één partij, als ChristenUnie mogen verdergaan.''

    • Floris van Straaten