Ex-managers claimen geld van Geveke

Technische-dienstverlener Geveke zit aan de vooravond van de overname door Pon met een groep dwarsliggende managers in zijn maag. Zij claimen compensatie voor het koersverlies op hun aandelen.

De negen managers, van wie er nog slechts één in dienst is bij Geveke, maken deel uit van een groep van twintig leidinggevenden die in totaal een belang van (destijds) 7,5 procent van de onderneming verwierven. Zij betaalden in mei 2000 39,50 euro, terwijl Pon nu 28 euro per aandeel als overnameprijs biedt. Tot de managers, die gezamenlijk een maatschap vormen, behoort zowel de bestuursvoorzitter als de voorzitter van de raad van commissarissen.

Geveke heeft de betrokken managers een schikkingsvoorstel gedaan, maar dat is door hen afgewezen. ,,Zij eisen volledige compensatie, maar zover kunnen wij natuurlijk niet gaan'', stelt financieel bestuurder J. de Die in een toelichting. Hij benadrukt dat de onvrede van de managers los staat van het bod van Pon. ,,De gesprekken met die managers liepen al langer''.

De affaire is naar buiten gekomen via het biedingsbericht dat Geveke heeft uitgebracht naar aanleiding van het bod van Pon. De managers stellen dat het Naardense bedrijf ,,een onjuiste voorstelling van zaken'' heeft gegeven ,,met betrekking tot de structuur en de risico's van gezamenlijke belegging''. De Die wilde vanochtend niet vooruitlopen op de toelichting die vanmiddag bij de informatieve aandeelhoudersvergadering wordt gegeven, maar hij gaf wel aan dat de onduidelijkheid vooral betrekking heeft op de opgerichte maatschap en de rechten en plichten die daaruit voortvloeien. ,,Het is dus zeker niet zo dat een eventuele schikking met de managers ook zal leiden tot een compensatie voor de andere aandeelhouders'', aldus De Die.

Geveke heeft niet alleen aan de negen claimende managers een schikking voorgesteld, maar ook aan president-commissaris C. Knol die tot de twintig managers behoort. Bestuursvoorzitter M. Beckers heeft inmiddels afstand gedaan van zijn eventuele vorderingen. Het koersverlies is extra pijnlijk omdat de aandelen in 2000 voor 75 procent met geleend geld zijn betaald. Het gezamenlijke belang van 7,5 procent is na een aandelenemissie teruggelopen tot 3,4 procent, wat bij de huidige beurswaarde van Geveke goed is voor 4,4 miljoen euro. In 2000 was het belang nog 6,3 miljoen waard.