Directeur aan lopende band

Zou Philips-topman Gerard Kleisterlee ooit zelf in een gloeilampenfabriek hebben gewerkt? Zou voorzitter Cees van der Hoeven van Ahold bij de Albert Heijn vakken hebben gevuld? En zou NS-directeur Aad Veenman af en toe zelf treinkaartjes knippen en zwartrijders bekeuren?

Waarschijnlijk wel, want de eerste goede raad die een directeur doorgaans bij zijn aantreden krijgt, is dat hij ervoor moet zorgen dat hij weet wat er leeft in het bedrijf. Er bestaat geen betere manier om een bedrijf goed te leren kennen dan er zelf te gaan werken. Niet tussen de managers, maar op de werkvloer.

De RVU gebruikte dat gegeven voor de documentairereeks Terug op de werkvloer, die vandaag zijn tweede seizoen ingaat. De achtdelige serie is gebaseerd op het BBC-programma Back to the floor, waarin leidinggevenden eveneens in een overall gehesen worden en een paar dagen achter de lopende band gaan staan. Zo gaat de directeur van serviesfabrikant Wedgwood in China in een porseleinfabriek aan de slag en werkt een gevangenisdirecteur een paar dagen als bewaker.

De RVU liet een manager van reisbureau Holland International Japanse toeristen door Edam rondleiden, zette de directeur van schoenenfabriek Van Bommel in Moergestel achter een machine en liet de directeur van de Praxis met tegels en cement sjouwen. In de eerste aflevering, vanavond, gaat directeur Willem van de Ven van beveiligingsbedrijf Securicor drie dagen aan de slag als beveiligingsagent.

,,Ik ben helemaal niet zo'n held'', zegt Van de Ven voor hij eraan begint, en na drie dagen vol lastige junks, woedende automobilisten die van Van de Ven een parkeerboete (dreigen te) krijgen en agressieve winkeldieven, moet hij ook toegeven: ,,Ik ben veel te lief voor dit werk. Als ze agressief worden, doe ik een stapje terug.''

Door het werken in de praktijk heeft hij wel bewondering gekregen voor zijn personeel. Na de aanhouding van een winkeldief, verbaasd: ,,Ik sta nog helemaal te shaken en jij blijft er gewoon heel rustig onder.'' Dat is ons werk, meneer.

Terug op de werkvloer, RVU, Ned.3, 19.02-19.30u.

    • Jochen van Barschot