De rode Rotary

Waar wordt Wim Kok binnenkort commissaris?

De voormalige minister-president (tevens ex-Financiën; ex-FNV; ex-Nyenrode) praat over verschillende commissariaten bij ,,grote bedrijven'', vertelde hij enkele dagen geleden in een radio-interview.

Wie wil Kok?

Wie niet. Hij is een van die maatschappelijke kopstukken die menige onderneming wel in haar raad van commissarissen wil opnemen, ook als er geen vacature is. Een ondernemer is een opportunist: niet later, maar nu. Wie te laat komt, krijgt Kok nooit meer.

Bovendien hangt nog steeds een wetswijziging boven de markt, waarin de ondernemingsraad bij grote bedrijven eenderde van de commissarissen mag voordragen. Wie nu Kok kiest, heeft straks een zorg minder.

Een commissaris moet de directie controleren en advies geven. Hun functie staat na Amerikaanse en Europese boekhoudschandalen in het brandpunt van de belangstelling. Menig kandidaat-commissaris zou tegenwoordig aarzelen, maar Koks kandidatuur moet de captains of industry vertrouwen geven.

Multi-commissaris Neelie Kroes, kenner van de krijtstrepenkaste: ,,In het buitenland wordt veel zwaarder gewogen dat je bewindspersoon bent geweest in drie kabinetten'', zei zij twee weken geleden in de Volkskrant. ,,Dat wordt daar veel en veel meer gewaardeerd.''

Op welke bedrijven zou Kok mikken?

Joop den Uyl had wel een eredoctoraat, maar geen commissariaat. Hans Pont (ex-FNV) is commissaris bij detailhandelsgigant VendexKBB, Johan Stekelenburg (ex-FNV) is commissaris bij Weekbladpers, KLM, ING en DSM. Wim Meijer (ex-PvdA-fractieleider) zit onder meer bij Nuon, de NS en PCM, uitgever van onder meer deze krant. Ex-staatssecretaris Willem Vermeend is commissaris geworden bij Maison Van den Boer, de NationaleVacaturebank.nl (met Hans Wiegel) en de Free Record Shop.

Kok zal een meer Europees niveau ambiëren, maar wel onder het motto sterk en sociaal: financieel robuuste bedrijven, graag zonder de exhibitionistische zelfverrijking met personeelsopties waartegen hij in 1998 ageerde. Hij lijkt meer geschikt voor de echte economie, dan voor de virtuele tak van het bedrijfsleven met muizen en internet.

Akzo Nobel (farma, verf), waar ex-collega-minister Hans Wijers de scepter zwaait, ligt voor de hand. En anders DSM (fijnchemie). In de financiële wereld zou een commissariaat bij De Nederlandsche Bank een kroon op het werk zijn. Meer kans maakt de Rabo, de bank die prat gaat op zijn maatschappelijke oriëntatie. Kan Kok de plaats innnemen van Wim Meijer, die vorig jaar als toezichthouder vertrok.

    • Menno Tamminga