Danceclub Now & Wow wordt met sluiting bedreigd

De verhuizing van de Rotterdamse danceclub Now & Wow naar de oude Van Nelle-fabriek op bedrijventerrein Spaanse Polder is door de directie van Van Nelle afgeblazen. Daarmee wordt de club in zijn voortbestaan bedreigd, omdat het huurcontract voor de huidige locatie, een loods op het Sint Jobsveem in Rotterdam-West, op 1 januari dit jaar afliep. Bedoeling was dat Now & Wow in maart zou heropenen in het Van Nelle-complex.

Volgens Now & Wow-directeur Ted Langenbach en zijn compagnon Koos Hanenberg had de club een `concept-overeenkomst' met Van Nelle, waarin stond dat bierbrouwer Interbrew de ruimte zou exploiteren, en dat Now & Wow de vaste huurder zou worden. Voor de eerste zes maanden van 2003 was door Interbrew al een huursom van ca.300.000 euro betaald. Door middel van een kort geding willen Interbrew en Now & Wow de Van Nelle-directie nog deze week dwingen tot nieuwe onderhandelingen, op straffe van een dwangsom van tien miljoen euro. Koos Hanenberg: ,,Het gaat ons om de club, niet om het geld. Maar we hebben 146 mensen in vaste dienst en die wisten niet beter of we gingen naar Van Nelle.''

De Van Nelle-directie was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Langenbach: ,,Het heeft met angst voor controle-verlies te maken, denk ik. Wij wilden behalve twee vaste dance-avonden per week ook andere culturele evenementen organiseren, en we brengen ons eigen publiek mee. Misschien dat Van Nelle daarvoor terugschrikt en liever losse evenementen wil blijven huisvesten, zoals onlangs met oud-president Bill Clinton.''

De loods op het Sint Jobsveem werd Langenbach in 1999 toegewezen door toenmalig cultuurwethouder Kombrink. Na aanvankelijke bezwaren van omwonenden opende Now & Wow in april 2000 zijn deuren, om uit te groeien tot een van Rotterdams grootste publieksattracties. Op een goede zaterdagavond kwamen er 3 à 4000 meest jonge dance-liefhebbers naartoe. Binnen waren deejays, veejays, dansers en artiesten aan het werk, en werd onder meer 2-step, techno en progressive house gedraaid. Tijdens het Gergjev Festival vorig jaar was Now & Wow de locatie voor een uitverkocht Skrjabin-concert. Langenbach: ,,Now & Wow heeft een enorme impuls gegeven aan het Rotterdamse uitgaansleven. De gemeente ziet dat nu ook in. Zij staat achter ons.''