Cijfers Ahold doen beurs goed

De omzetcijfers die Ahold vanochtend bekendmaakte deden de sfeer op de Amsterdamse beurs veel goed. Het detailhandelsconcern behoorde tot de grootste stijgers binnen de AEX-index.

Ahold boekte in de laatste drie maanden een autonome omzetgroei – dus afgezien van overnames – van 2,5 procent in vergelijking met het vierde kwartaal in 2001. Ahold, dat de verwachte winstdaling van 6 tot 8 procent over 2002 nog eens bevestigde, zag het aandeel met ruim anderhalf procent stijgen tot 13,30 euro.

De AEX-index stond aan het begin de middag op een marginale winst van 0,03 punt tot 336,26. De grootste stijger was chipmachinefabrikant ASML, met een koerswinst van 2 procent, hetgeen mogelijk het gevolg was van positieve berichten van het Amerikaanse hightech-bedrijf EMC. Met de financiële fondsen ging het zonder uitzondering minder. ABN Amro (-0,8 procent), Fortis (-0,23), ING (-0,5) en Aegon (-0,5) moesten alle inleveren.

Net als in Amsterdam zakten de meeste koersen op andere Europese beurzen na een wat hogere opening weg. Rond het middaguur was alleen de beurs van Parijs hoger (plus 0,35 procent). Londen stond toen op een verlies van 0,5 procent. Frankfurt, dat al negatief was begonnen, was 0,8 procent lager.

Dat de Duitse beurs het slechtst was gestemd viel te wijten aan een sterk tegenvallende daling van de omzet van de Duitse detailhandel in november. De omzet bleek ten opzichte van een jaar eerder met 6 procent te zijn afgenomen, waar rekening was gehouden met een vermindering van 1,4 procent. Het Duitse detailhandelsconcern Metro leed een koersverlies van 0,6 procent. KarstadQuelle moest 2,1 procent inleveren. Onderin de Duitse beursindex stond Münchener Rück met een verlies van 3 procent. Allianz verloor 1,2 procent. De beleggers zijn bang voor de gevolgen die de sterke koersdalingen van de aandelen van vorig jaar hebben voor de financiële positie van de verzekeraars.

De uitgelekte plannen van de Amerikaanse president Bush om de economie een stimulans te geven, zorgden gisteren voor een flinke impuls op de Amerikaanse effectenbeurzen. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 2 procent op 8773,57 punten. De technologiebeurs Nasdaq sloot 2,5 procent hoger op 1421,29 punten.