CDA belooft einde aan wachtlijsten

Het CDA belooft in een volgend kabinet de wachtlijsten voor levensbedreigende ziekten binnen twee jaar weg te werken. De eventuele hogere kosten komen voor rekening van de burger, door hogere premies.

Dit zei CDA-fractievoorzitter Verhagen vanochtend tijdens een ontmoeting met de pers. Als de budgetten voor de zorg in september op zijn, mogen volgens hem geen levens in gevaar komen doordat er niet meer wordt geopereerd. ,,Het recht op zorg geldt ook bij ons het hele jaar.''

Het CDA wil tot 2007 7,5 miljard euro extra bezuinigen en zit met dat bedrag tussen VVD en PvdA in. De partij komt morgen met uitgewerkte plannen.

De PvdA wil de komende periode 6,9 miljard euro ombuigen, zo blijkt uit het aangepaste verkiezingsprogramma dat lijsttrekker Bos vanmiddag presenteerde. Twee miljard daarvan komt uit bezuinigingen door algemene lastenverlichtingen van het kabinet-Balkenende te schrappen. Die zijn volgens Bos ,,het slechtste wat je kan doen'', doordat zij de kosten van arbeid verhogen.

De PvdA stelt voor 125.000 banen te scheppen door werkgevers en werknemers een speciale lastenverlichting te bieden. ,,Behoud en creatie van werkgelegenheid'' moet volgens de PvdA voorop staan.

Ruim de helft van de bezuinigingen – 3,5 van de 6,9 miljard – wil de PvdA besteden aan aflossing van de staatsschuld. Bos noemt dat voldoende voor een begrotingsoverschot van 0,3 procent in 2007.

Met de lastenverlaging wil de PvdA ook de invoering van een nieuw ziektekostenstelsel voorbereiden. Extra investeringen reserveert de PvdA voor de zorg (onder meer wachtlijsten, een miljard), onderwijs (een miljard) en veiligheid, integratie en inburgering (0,7 miljard, onder meer voor meer politie en versnelling van inburgering).

De LPF stelde gisteren in haar verkiezingsprogramma een record-bezuiniging van 19 miljard euro voor. D66 maakte vanmorgen bekend 6,5 miljard euro te willen bezuinigen, tegenover extra uitgaven van 4 miljard euro, waardoor het nettobedrag aan bezuinigingen op 2,5 miljard euro komt.

D66 geeft de komende vier jaar va alle partijen het hoogste bedrag uit aan onderwijs: 2.45 miljard euro.

VERKIEZINGEN: pagina 2

GELDTRANSPORT: pagina 11

www.nrc.nl: dossier Verkiezingen