Bush schaft belasting op dividend af

President Bush wil de dividendbelasting helemaal en zo snel mogelijk afschaffen. Het voorstel maakt een belangrijk deel uit van een `banen en groei'- plan dat bijna 700 miljard dollar gaat kosten over tien jaar.

Volgens het Witte Huis zullen 92 miljoen Amerikaanse belastingbetalers gemiddeld 1.083 dollar minder belasting gaan betalen in 2003. Dat zou het resultaat zijn van alle elementen van het plan, dat president Bush vanmiddag zou presenteren in Chicago. Er zitten in het plan ook kortetermijnmaatregelen in om recent ontslagen Amerikanen te helpen weer werk te vinden; die kosten 3,6 miljard dollar.

Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben zware kritiek op de aanpak van Bush. Zij lanceerden gisteren een veel bescheidener plan. Het zou maar 136 miljard dollar over tien jaar kosten en veel meer zijn gericht op steun voor lage inkomens. Volgens de Democraten is hun plan nuttiger voor de economie omdat het meer geld brengt bij mensen die het ook zullen uitgeven. Bovendien vergroten zij – in tegenstelling tot het plan-Bush – het begrotingstekort niet verder.

Wall Street reageerde gisteren positief op het nieuws. De Dow Jones-index ging 2 procent omhoog; de technologiebeurs Nasdaq met 2,5 procent. In commentaren werd overigens gemengd gereageerd op het idee de dividendbelasting af te schaffen: hightech-bedrijven, die nu hun winst veelal herinvesteren, zouden worden gedwongen meer dividend te betalen. Obligatieleningen zouden minder aantrekkelijk worden, vreesden lokale overheden en onroerendgoedfondsen.

De omvang van het plan-Bush is de laatste dagen toegenomen, bleek gisteren, omdat het Witte Huis op het laatste moment nog een aantal `sociale elementen' zou hebben toegevoegd om de Democraten de wind uit de zeilen te nemen. Zo zou de kinderaftrek voor gezinnen worden verhoogd van 600 tot 1.000 dollar en de volksverzekering (Medicare) meer door de overheid worden gesteund.

Het plan-Bush voorziet ook in versnelde invoering van de belastingverlagingen die in 2001 werden aangenomen door het Congres. Het grootste deel zou in de tweede helft van de tien jaar waarover de wet geldt worden gerealiseerd. Bush wil dat plan (omvang 1.350 miljard dollar) definitief maken. De Democraten verzetten zich daar tegen, maar de Republikeinen hebben nu een meerderheid in beide huizen van het Congres.

    • Marc Chavannes