Britse prijs voor Piet Oudolf

De Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf is bekroond met de Gold Veitch Memorial Medal van de Britse Royal Horticultural Society. Dit heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. De Gold Veitch Memorial wordt beschouwd als de meest vooraanstaande internationale onderscheiding op het gebied van horticultuur. De Royal Horticulture Society houdt zich wereldwijd al bijna tweehonderd jaar bezig met wetenschappelijk onderzoek op gebied van planten, het organiseren van expedities, verspreiden van kennis en het opleiden van specialisten. Maandelijks houdt de organisatie een plantententoonstelling op het Londense Vincent Square, waar kwekers hun nieuwe planten onder de aandacht van het publiek brengen, en eenmaal per jaar de bekende Chelsea Flower Show.

Oudolf reageert verheugd op de onderscheiding. ,,Ik had nooit verwacht dat ik voor deze onderscheiding in aanmerking zou komen. Ik beschouw het als een soort lintje, nog mooier dan de Best Garden Award van de Chelsea Flower Show uit 2000.'' Oudolf vindt dat het instituut er mede toe heeft bijgedragen dat het tuinieren op zo'n hoog peil staat in Groot-Brittannië. ,,Dankzij stimulerende figuren als Roy Lancaster van de RHS had Nederland niet over zo'n uitgebreide plantencollectie kunnen beschikken.''

De Gold Veitch Memorial Medal is in 1870 ingesteld ter herinnering aan het werk van James Veitch, expert op het gebied van exotische planten en eigenaar van de Royal Exotic Nursery in Chelsea. Andere Nederlanders die zijn geëerd met deze Gold Medal zijn de esdoornspecialist D.M. van Gelderen van kwekerij Esveld in Boskoop (1984) en de dendronoloog J.R.P. van Hoey Smith (1994) van het Arboretum Trompenburg in Rotterdam. Ook Jelena de Belder uit het Belgische Arboretum Kalmthout ontving de onderscheiding.

Oudolf maakt tuinontwerpen in binnen- en buitenland, kweekt grassen en andere natuurlijk aandoende beplanting. Begin dit jaar kreeg hij opdracht om mee te werken aan de renovatie van het Battery Park in New York.