ANWB: Nederlander wacht af met boeken van vakantiereis

De Nederlandse toerist zal dit jaar een meer afwachtende houding aannemen bij het boeken van een vakantiereis. Uiteindelijk blijven de Nederlanders wel even reislustig als vorig jaar. Zij laten zich niet afschrikken door de onzekerheid over de economie en de mogelijke oorlog tegen Irak.

Dat verwacht de ANWB, zo maakte de bond bekend voorafgaand aan een vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Die beurs begint morgen en duurt tot en met zondag. Nederlanders zullen komend voorjaar en in de zomer 21,5 miljoen korte en lange vakanties vieren. Circa 80 procent van de bevolking houdt een of meer vakanties per jaar. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar.

Met de lagere bestedingsmogelijkheden, oorlogsdreigingen en terroristische acties zoeken de Nederlanders hun vakantieadres wel dichter bij huis en blijven meer in eigen land. Ook gaan de toeristen korter op reis en zullen goedkopere zonbestemmingen als Turkije profiteren van de situatie.

Turkije zal als vliegbestemming zijn eerder, op Griekenland veroverde, tweede plaats versterken. Daarmee komt het vakantieland steeds dichter in de buurt van nummer één vliegbestemming, Spanje. Het populairste vakantieland, zowel over land als via de lucht, blijft bij de Nederlanders nog altijd Frankrijk.

Volgens de ANWB neemt de belangstelling voor autoreizen, kampeer- of bungalowvakanties toe. De verkeersorganisatie verwacht echter niet dat het aandeel van de kampeervakanties zal terugkomen op het oude niveau van tien jaar geleden. Toen stond nog 27 procent van de vakantiegangers op de camping, tegen circa 19 procent in 2002.

Driekwart van de vakanties maken de Nederlanders met de auto. Alhoewel een tweede korte kampeervakantie de laatste tijd vaker wordt vervangen door een stedentrip. ,,De prijsvoering van lowbudget vliegmaatschappijen brengt korte Europese stedentrips voor meer Nederlanders binnen bereik'', aldus de ANWB.

Het merendeel van de vakanties in eigen land (80 procent) duurt korter dan vijf dagen. Voor een langere vakantie vertrekt een op de zes Nederlandse toeristen naar het buitenland. Bijna 80 procent daarvan speelt zich binnen Europa af. Dat zal volgens de ANWB in 2003 vermoedelijk nog toenemen. Als populaire bestemmingen voor verre reizen noemt de bond Thailand, China en Zuid-Afrika.