Ahonen wint opnieuw Vierschansentournee

Janne Ahonen heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Vierschansentournee gewonnen. De Finse schansspringer, vier jaar geleden ook al winnaar van het befaamde vierluik, had gisteren bij de vierde en laatste wedstrijd in Bischofshofen voldoende aan een vierde plaats om de Duitser Sven Hannawald te onttronen. Ingemar Mayr, de in Oostenrijk geboren Nederlander, landde gisteren vanaf de 120-meterschans na 96,5 meter en werd daarmee 46ste.

`Janne de Zwijger uit Lahti', die altijd in stilte de perfectie nastreeft, was op de vier schansen de meest stabiele springer en daardoor onbetwist de beste. Hij kreeg daarvoor een luxe auto ter waarde van 70.000 euro. ,,Geweldig'', was gisteren zijn enige reactie.

Ahonen (25) staat bekend om zijn summiere commentaar. De Finse delegatie verschuilt zich meestal achter het povere Engels van hun kopman. Anderen vermoeden een uitgekiende strategie. ,,Hoe minder hij zegt, des te interessanter wordt hij'', veronderstelt een van zijn collega`s, de Oostenrijker Martin Höllwarth. ,,Omdat hij niets en niemand in zijn buurt duldt, kan hij in alle rust werken.''

De laatste dagzege was voor de Noor Björn Einar Rom⊘ren. Met een totaal van 263,1 punten bleef hij Hannawald en de Oostenrijker Andreas Kofler voor, die beiden met 262,4 punten tweede werden.