15 jaar geëist tegen moeder en vriend

Tegen de moeder van de vermoorde Rowena Rikkers, Wanda R. is vandaag 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Gisteren eiste officier van justitie C. Bordenga-Koppes precies dezelfde straf tegen de 33-jarige Mike J., de stiefvader van Rowena.

Volgens het OM heeft Mike J. het zogenoemde meisje van Nulde in augustus 2001 om het leven gebracht. Dat het OM dezelfde straf eist tegen de moeder van Rowena komt omdat haar zeer wordt aangerekend dat zij een vierjarig kind zwaar liet mishandelen en vernederen door haar vriend zonder in te grijpen. Als verzachtende omstandigheid noemt het OM dat R. een persoonlijkheidstoornis met afhankelijke kenmerken heeft.

Hoewel deskundigen niet hebben kunnen vaststellen waardoor Rowena precies om het leven is gekomen, staat het voor de officier vast dat het forse geweld van J. tegen Rowena de oorzaak is.

De officier zei gisteren in haar requisitoir dat ze tegen J. geen levenslang heeft geëist, omdat J. volgens deskundigen deels geestesziek is en daarvoor te behandelen is. Hij zou lijden aan een ernstige vorm van paranoia en antisociale en narcistische trekken hebben.

De advocaat van J. kwam tot een andere conclusie. Volgens P. van der Donck moet de verdachte juist worden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. J. zou eerdere bekentenissen alleen hebben gedaan om zijn vriendin Wandy R. en hun ongeboren kind te beschermen.

De 26-jarige R. kan volgens Van der Donck als geen ander liegen en manipuleren en heeft daarmee iedereen om de tuin geleid. De rol van R., die ook wordt verdacht van moord, stond vandaag centraal tijdens het tweede deel van de rechtszitting.

J. zelf ontkende gisteren Rowena te hebben vermoord en zei alleen te hebben toegekeken hoe een ander het ingevroren meisje in stukken sneed. J. wilde tijdens de zitting niet zeggen wat hij precies heeft misdaan, maar gaf zelf wel aan dat hij moet worden gestraft.

De zaak van `het meisje van Nulde' groeide uit tot een van de meest geruchtmakende moordzaken van 2001. Een deel van haar lichaam werd gevonden op het strand van Nulde. De rechtbank doet op 17 januari uitspraak.