Winstalarm KLM en bouwer VWS

. Op het Damrak waren vanochtend de eerste winstwaarschuwingen van het nieuwe jaar te horen. Luchtvaartmaatschappij KLM en bouwbedrijf Volker Wessels Stevin (VWS) kwamen met sombere prognoses. Die van KLM trok de meeste aandacht. De luchtvaartmaatschappij maakte bekend dat in het lopende boekjaar, dat eindigt op 31 maart, waarschijnlijk operationeel verlies wordt gedraaid. KLM was een van de sterkste dalers en noteerde rond het middaguur 8 procent lager op 9 euro.

Het concern zegt last te hebben van de hoge olieprijs.

Die bleef vanochtend ferm boven de 30 dollar per vat schommelen. Olieminister Ahmed Fahd Al Ahmed Al Sabah van Koeweit zei vanochtend dat de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) voorbereidingen treft om de olieprijs in bedwang te houden. De OPEC streeft naar een olieprijs van 22 tot 28 dollar per vat. De organisatie heeft zich verbonden om in te grijpen als de prijs meer dan twintig dagen buiten deze bandbreedte valt. Vanochtend was het de twaalfde achtereenvolgende dag dat de olieprijs boven de 28 dollar noteerde.

De oplopende spanningen in de Golf zetten de zegetocht van de goudprijs voort. Vanochtend bereikte het edelmetaal de hoogste prijs in zes jaar op de Aziatische financiële markten.

Naast KLM was bouwer Volker Wessels Stevin een sterke daler. Het bouwbedrijf waarschuwde voor een winstdaling in 2003. Het aandeel verloor 7 procent op 18,61 euro. In het kielzog van Volker daalden de meeste andere bouwers ook op Beursplein 5.

De beurs zelf zag een bescheiden winst in de loop van de ochtend omslaan in een bescheiden verlies. Rond het middaguur noteerde de toonaangevende AEX-index 0,7 punten lager op 335.

De winstwaarschuwing van KLM miste haar uitwerking op de andere luchtvaartmaatschappijen niet. British Airways (BA) zakte in Londen met 2 procent. Het aandeel was daarmee wel iets minder laag dan eerder op de ochtend. In Frankfurt was Lufthansa de laatste in de rij met een koersdaling van 3,1 procent.

De euro liep weer op door de spanningen rond Irak. Maandagmorgen noteerde de Europese munteenheid 1,0475 dollar tegen 1,0415 dollar bij het eind van de handel van vrijdag. Verder deed de euro 0,6490 pond sterling niet veel anders dan eind vorige week.