Wankel bestand in Ivoorkust

De regering van Ivoorkust en rebellen van de Mouvement Patriotique du Côte d'Ivoire (MPCI) zijn zaterdag een door Frankrijk bewerkstelligd vredesakkoord overeengekomen.

Beide zijden meldden echter vrijwel onmiddellijk niet te geloven dat de ander zijn verplichtingen onder het akkoord zal nakomen. Het kreeg evenwel een positieve stimulans nadat rebellen van de Mouvement Populaire Ivoirien de Grande Ouest (MPIGO) gisteren aangaven mee te zullen werken aan vredesbesprekingen in Parijs. De besprekingen zullen op 15 januari worden gehouden. De leider van MPIGO, Felix Doh, wil echter wel officieel worden uitgenodigd door de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin.

De Villepin was afgelopen weekeinde in Ivoorkust om te overleggen met president Laurent Gbagbo en de MPCI. De twee partijen strijden sinds een mislukte coup eind september. Een in oktober gesloten wapenstilstand wordt stelselmatig geschonden, ook omdat zich sindsdien twee nieuwe rebellengroepen in de strijd hebben gemengd die zich niet aan het staakt-het-vuren voelen gebonden. Ook zij eisen het aftreden van Gbagbo, die ze beschuldigen van discriminatie van de uit het overwegend islamitische noorden afkomstige Ivorianen.

Gbagbo heeft De Villepin toegezegd dat alle buitenlandse huurlingen het land zullen verlaten en dat de regering geen helikopters meer zal gebruiken in zijn strijd tegen opstandelingen. Vorige week kwamen bij een helikopteraanval door het leger op een dorp elf burgers om. Parijs noemde die aanval toen ,,onacceptabel''.

De rebellen van de MPCI zeiden een wapenstilstand te zullen waarborgen. ,,We zijn helemaal klaar om een politieke oplossing te zoeken'', aldus Guillaume Soro van de MPCI. Maar hij voegde eraan toe ,,geen enkel woord dat president Gbagbo zegt, te geloven''.

De Franse minister waarschuwde alle partijen dat het Franse leger, in de voormalige kolonie met 2.500 soldaten, streng zal toezien op naleving van het akkoord. Ook de vrijdag aangekomen West-Afrikaanse vredesmacht zal de strijdende partijen uit elkaar moeten houden. Het eerste contingent, 28 militairen uit Benin, Ghana en Togo, arriveerde vrijdag op de luchthaven van Abidjan.

Volgens ooggetuigen werd er dit weekeinde toch gevochten in het westen van Ivoorkust. MPCI-rebellen in het veld waren weinig toeschietelijk. ,,Onze eisen zijn simpel'', zei een van hen. ,,We willen dat Gbagbo opstapt, anders doden we hem.''