Vips praten over milieu op Wadden

Op uitnodiging van milieucoryfee Wouter van Dieren heeft vandaag een aantal bestuurlijke vips op Terschelling van gedachten gewisseld over een ,,nieuwe manier'' om de Waddenzee te beschermen. Onder de genodigden zijn staatssecretaris Pieter van Geel (VROM), alsmede de oud-ministers Loek Hermans en Pieter Winsemius en directeur Hans Revier van de Waddenvereniging.

Wouter van Dieren, directeur van het milieu-onderzoeksbureau IMSA en bekend van de Club van Rome, tracht de geesten rijp te maken voor een uitkoop van de schelpdiervisserij in de Waddenzee, wellicht in ruil voor het toestaan van gasboringen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het uitkopen van de visserij kost naar schatting 200 tot 300 miljoen euro.

Volgens Van Dieren, die hierover onlangs publiceerde in deze krant, is de ,,focus van het publiek'' te zeer gericht op de gasboringen, waarvan de gevolgen voor het milieu gering zouden zijn (,,een non-probleem''), en te weinig op de kokkel- en vooral de mosselvisserij die meer ecologische schade toebrengt.

Van Dieren wordt voor deze activiteiten betaald door de NAM, zo bleek vanmorgen uit een radio-uitzending. Van Dieren reageerde laconiek: ,,Iedereen kent mijn reputatie. Ik heb me nog nooit laten kopen.'' Van Geel liet vanmorgen weten zich ,,vooralsnog'' te houden aan het kabinetsstandpunt dat gasboringen tot 2010 verbiedt. Directeur Revier van de Waddenvereniging ziet niets in een ,,uitruil'' tussen schelpdiervisserij en gasboringen. Wel erkent hij dat het aan het grote publiek ,,moeilijker uit te leggen'' is welke schade de visserij aan de natuur toebrengt, dan gasboringen.