Stewart van NAC terug naar de VS

Voetballer Earnest Stewart (33) vertrekt per direct bij NAC. De aanvaller, die in het seizoen 1988/89 voor VVV debuteerde in het betaalde voetbal, maakt de overstap naar de Amerikaanse competitie. Voor Stewart komt een droom uit, aangezien hij tevens international is van de nationale ploeg van de Verenigde Staten. Als speler van de Amerikaanse ploeg nam hij deel aan de wereldkampioenschappen van 1994, 1998 en 2002. Hoewel zijn contract bij NAC doorliep tot aan het einde van het seizoen, mag hij transfervrij vertrekken bij de armlastige club uit Breda. De competitie van de Major League Soccer (MLS) begint in maart.

Wanneer werd je overgang definitief?

Stewart: ,,Ik hoorde dit weekeinde dat ik naar Amerika kon. Ik had al een cv'tje van mezelf opgestuurd naar de Amerikaanse bond. Die bepaalt welke speler naar welke club gaat. Zelf had ik wel mijn voorkeuren: spelen in Texas of Californië leek me erg interessant. Inmiddels weet ik dat ik kan kiezen uit DC United uit Washington en Dallas Burn. Geen verkeerde clubs. Binnenkort hak ik de knoop door.''

Wat verwacht je van het Amerikaanse avontuur?

,,Ik heb vijf jaar in Amerika gewoond, maar ik kan me nauwelijks iets van die periode herinneren. Voetbal wordt steeds populairder in de Verenigde Staten, bovendien ken ik veel spelers van de nationale ploeg. De MLS is een zware competitie, de meeste ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Ik hoop twee tot drie jaar in Amerika te blijven.''

Hoe kijk je terug op je periode bij NAC?

,,Ik heb er ruim zes jaar gespeeld, ik ben vergroeid met de club. NAC is een geweldige vereniging met fantastische mensen. De eerste jaren waren moeilijk, de laatste seizoenen presteren we uitstekend. Het zou voor NAC prachtig zijn als de club dit jaar Europees voetbal haalt. Mijn tijd in Breda was de mooiste uit mijn hele voetballoopbaan.''

Heb je nooit de kans gehad voor een topclub te spelen?

,,Meerdere malen zelfs. Tot drie keer toe ging een overgang niet door, altijd was er wel wat. Toch heb ik het maximale uit mijn carrière gehaald.''