Selectie Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Jongeren Lagerhuis. Over het verbieden van het dragen van de chador door moslima's en of de verkiezingscampagnes aan jongeren voorbijgaan. Ned.3, 19.03-19.32u.

Lijst 0. In deze aflevering van het politiek jongerenprogramma wordt met de lijsttrekkers teruggekeken op het RTL4-debat van afgelopen vrijdag. Verder Gerrit Zalm over de magie van het flipperen en Jan Marijnissen over de komst van een nationale DNA-databank. Ned.2, 19.30-20.10u.

Netwerk. Over de onbekend gebleven heldenrol van Urker vissers tijdens de watersnoodramp op 1 februari 1953 die vijftig jaar geleden grote delen van Zeeland en Zuid-Holland onder water zette en waarbij 1.835 mensen omkwamen. Meteen na de eerste roep om hulp, hebben Urkers op zondag, na de kerkdienst, met hun schepen een kordon om Schouwen-Duivenland gevormd. Met hun zenders gaven zij dag en nacht verzoeken voor hulp en berichten door. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nederland kiest. Eerste aflevering van een dagelijks verkiezingsprogramma uit café Dudok in Den Haag. De nieuwe Nova-presentatoren Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg brengen het laatste verkiezings- en campagnenieuws. In deze uitzending gaan Jan Marijnissen en Gerrit Zalm met elkaar in discussie over o.a. de economie. Ned.3, 22.20-23.15u.

Nieuws aan tafel. Gasten: Lijsttrekker Femke Halsema (GroenLinks), de Nova-presentator Jeroen Pauw en advocaat Bram Moszkowicz. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

De school als marktplaats. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.02-20.30u.

Kwesties: Gestoord en ontspoord. Reportage over het leven in de jongerenafdeling van de psychiatrische inrichting van het Antwerpse Stuyvenbergziekenhuis. Zij verblijven daar op last van de jeugdrechter. Therapeuten en opvoeders volgen de jongeren nauwgezet in hun doen en laten, vallen en opstaan. Canvas, 21.00-21.45u.

Dokument: Dominee tussen wal en schip. Portret van havendominee Léon Rasser in Amsterdam. Hij is vertrouwenspersoon en bemiddelaar voor de zeelieden in problemen. Ned.1, 23.00-23.45u.

AMUSEMENT

Nederland komt thuis. Eerste aflevering van een nieuw dagelijks live-magazine voor mensen die even de hectiek van de dag willen ontsnappen. In deze uitzending een zoektocht naar de ultieme tas in de PC Hooftstraat, Mat Herben die een typische LPF-maaltijd kookt en de kledingkeuze van onze politici. Verder zal oud-Kamerlid Peter Rehwinkel zijn licht laten schijnen over politiek en koningshuizen. Ned.1, 18.30-18.55u.

Daar ben ik weer. Zanger en presentator Bram Vermeulen bericht over hoe hij aan de Eerste Wereldoorlog heeft meegedaan en zijn kijk op het leven heeft veranderd. Voor meer dan de helft van de wereld is reïncarnatie een vanzelfsprekendheid. Ned.3, 21.00-21.50u.

FILM

Mystery Men (Kinka Usher, 1999, VS). Op stripverhaal gebaseerde parodie waarin doodgewone underdogs uit de arbeidersklasse optreden als superhelden. Met overdadige speciale effecten. V8, 20.30-22.30u., met reclame.

In the Mouth of Madness (John Carpenter, 1995, VS). Overdaad aan special effects kenmerkt griezelthriller van genre-routinier Carpenter. Aardig scenario laat rechercheur Sam Neill speuren naar horrorauteur die al jaren non-fictie blijkt te schrijven. BBC1, 0.35-2.10u.

Making the Grade (Dorian Walker, 1984, VS). Routine-tienerkomedie. Verwend rijk kereltje huurt plaatsvervanger voor op school. Morgen, SBS6, 13.40-15.20u., met reclame.

RADIO

Kunststof. De nieuwe hoofdredacteur van het weekblad De Groene Amsterdammer Hubert Smeets praat over zijn plannen met het blad. Hij volgt de vorig jaar mei overleden Martin van Amerongen op. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van journaliste Elisabeth Lockhorn in Blaricum een gesprek met hoogleraar filosofie René Boomkens over het boek Empire van de Italiaan Negri en de Amerikaan Hardt, dat is omschreven als een herformulering van het communistisch manifest. Na elven praat dichter Hans Verhagen over zijn werkplek en het 19de deel uit de serie herhalingen uit het Philips Holland Indië Archief. 747AM, 22.02-24.00u.

A4. Gesprek met dirigent Jac van Steen die sinds augustus Generalmusikdirektor in Weimar en chef-dirigent in Winterthur is. Morgen, Radio 4, 16.30-18.00u.