Routiniers Romme en Ritsma nemen revanche

De triomfators van de Europese kampioenschappen allround waren de verliezers van vorig seizoen. Gianni Romme, de oppermachtige winnaar, en Rintje Ritsma, de 32-jarige veteraan die tweede werd, namen in Heerenveen revanche voor een teleurstellend olympisch jaar 2002. Waarbij vooral de terugkeer van Ritsma een prestatie van formaat mag worden genoemd.

De derde plek van Mark Tuitert was naar verwachting en de vijfde plaats van debutant Ralf van der Rijst gaf aanleiding tot discussie met het oog op de wereldkampioenschappen. Hij moet zich als enige nog een keer bewijzen voor het toernooi in Gotenburg. Van der Rijst zal op 29 januari in Heerenveen een skate-off (onderlinge wedstrijd) op de 1.500 en 5.000 meter dienen te winnen om een deelnemersbewijs voor de WK af dwingen. Zijn tegenstanders: Jochem Uytdehaage, Ids Postma, Bob de Jong en Carl Verheijen.

Uytdehaage, vorig seizoen Europees, wereld- en olympisch kampioen, leek al te berusten in de situatie dat hij geen kans meer zou krijgen om zijn matige optreden op de NK allround nog te herstellen. Maar de topsportcommissie langebaan van de KNSB achtte het gat tussen Van der Rijst en Tuitert (1.1 punt) in de eindrangschikking van de EK te groot en er kan in een maand nog veel gebeuren. Aldus commissielid Jos Valentijn.

De vier Nederlandse deelnemers van het mannen-EK vonden een skate-off bij voorbaat overbodig en braken dus een lans voor Van der Rijst. ,,Uytdehaage heeft zelf gezegd dat de Nederlanders die op de EK binnen de top zes eindigen naar de WK moeten'', herinnerde Tuitert. ,,De NK in Assen waren een goede graadmeter op een buitenbaan.'' Romme deelde zijn mening. ,,Van der Rijst blijkt geen eendagsvlieg te zijn. We kunnen niet allemaal eerste of tweede worden. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?'' En Ritsma: ,,Ik zou, als ik Uytdehaage was, ook nog een kans willen hebben. Maar alle Nederlanders hebben hier goed gereden. In Nederland schaatsland laten ze de rijders zich kort voor een wereldkampioenschap weer naar de klote kwalificeren.'' Van der Rijst stelde dat hij weinig keus heeft, maar van harte gaat het natuurlijk niet.

Dat er vier Nederlanders in de top vijf eindigden, was een aanwijzing dat het niveau van het allroundschaatsen in Europa weinig verheffend is. Alleen de Rus Dmitry Sjepel, de Europees kampioen van 2001, drong zich tussen de vier landgenoten. Van de Russen was iets meer tegenstand verwacht. Voor hen gold als excuus dat de grote overgang van het koude Siberië, waar ze twee weken geleden bij twintig graden onder nul het nationale kampioenschap hadden gereden, naar de `warmte' van Thialf te groot was. Dat de Oost-Europeanen de Nederlanders de komende jaren meer tegenstand zullen bieden, staat voor veel insiders vast. De komst van een overdekte baan in Moskou, waar in 2004 de WK allround moeten plaats hebben, zal de concurrentiestrijd bevorderen.

,,Als je de Russen een jaar in een hal laat trainen, worden ze vreselijk gevaarlijk'', wist Ritsma. ,,Sjepel, Lalenkov en Kibalko zijn rasatleten die door de matige trainingsfaciliteiten in hun land niet het maximale uit hun lichaam halen.'' De Fries, die door velen was afgeschreven en op de EK nog eens het tegendeel bewees, bespeurt ook positieve ontwikkelingen in Italië, dat in 2006 organisator is van de Olympische Winterspelen. ,,Ik was stom verbaasd dat Enrico Fabris op de vijf kilometer zo dicht bij mij in de buurt bleef.'' Ritsma maakte vooral op de tien kilometer veel indruk, toen hij met een evenwichtige race Tuitert van de tweede plaats verdrong.

Imponerender was het machtsvertoon van Romme. Met drie afstandsoverwinningen domineerde de stayer van origine het titeltoernooi als een echte allrounder. Na zijn verrassende eerste plek op de 1.500 meter kon het Europees kampioenschap hem niet meer ontgaan. Een titel die nog niet op zijn erelijst voorkwam.

Romme's loopbaan kenmerkt zich door hoge pieken en diepe dalen. Momenteel zal niemand in de wereld hem op een allroundtoernooi kunnen verslaan. Maar dat kan over een maand op de WK in Zweden weer heel anders zijn. Wellicht dat er onder de degelijke aanpak van zijn nieuwe coach Jac Orie meer regelmaat in zijn prestaties komt. De komende weken bereidt hij zich opmerkelijk genoeg in de hal van Calgary voor op de WK in Gotenburg, waar de wind vrij spel heeft in het halfoverdekte ijsstadion. ,,In het verleden heb ik na een trainingskamp in Calgary ook kneiterhard gereden'', verdedigde Romme die aanpak. ,,We rijden daarna nog in Den Haag. Ik heb er geen moeite mee op baggerijs te schaatsen.''

In het kielzog van Romme leverde Tuitert een redelijke prestatie. Slechts op de mijl stelde hij teleur, toen hij een goede start door gebrek aan kracht geen vervolg kon geven. Een liesblessure belette hem de afgelopen weken voluit te trainen. Op de tien kilometer verloor het 22-jarige talent het van de regelmaat van Ritsma die pas 800 meter voor het einde een oplopend schema vertoonde na bijna constant rondjes van 32 seconden te hebben gedraaid. Tuitert kwam al bij de 6.800 meter in de 33'ers terecht.

    • Erik Oudshoorn