Onderzoek

Het woord is aan Ard Schenk, commissielid van de ISU, de Internationale Schaats Unie: ,,We moeten niet kortzichtig zijn. Er zaten weer drie dagen twaalfduizend mensen, redelijk uniek, maar we moeten onderzoeken of ze voor de show, de nacht in de kroeg, het carnaval of het schaatsen kwamen in Heerenveen.'' Moet dat nou, geachte heer Schenk, die oer-Hollandse neiging naar het zuivere, dat ziekelijke purisme dat aan het einde van de rit altijd in een partijtje ontheiliging uitmondt? En waarom zou ik bijvoorbeeld moeten weten of de tienduizenden die op zondag op het Sint Pietersplein naar de paus komen luisteren daadwerkelijk diepgelovig zijn of ook een weekeindje Romeinse musea en bordelen mee willen pikken? Waarom zou ik per se moeten weten of die Noord-Koreaanse pinguïns die bij de geringste zucht van Kim Jong II hun handen op elkaar krijgen dit wel of niet uit onstuimige verliefdheid voor hun leider doen? Het gaat bij uitzinnige mensenmassa's nooit om de achterliggende gedachte of de diepte van de hartstocht, maar om het aantal decibels die applaudisserende handen kunnen produceren. Of het aantal teddybeertjes dat, na afloop, op een bevroren ondergrond neerklettert.

Stop het defaitisme en kijk gewoon naar het resultaat. Afgelopen weekeinde hebben drie Nederlanders alweer de drie eerste plaatsen van een EK schaatsen afdeling allround veroverd. Moet die afdeling daarom gesloten worden? Halverwege het toernooi waren, zowel bij de vrouwen als bij de mannen, de einduitslagen al meer dan voorspelbaar. Nou en? Lekker toch die triomftochten in arrenslee na afloop? Heeft er ooit iemand in Papendrecht om een onderzoek naar de motivatie van de toeschouwers gevraagd vlak voor de finale van het WK korfbal tussen Nederland en België? Je dient gewoon de waarheid te accepteren en er maximaal profijt van te trekken. Allroundtoernooien zijn voor het internationale schaatsen wat korfbal is voor basketballers: een gezellig Nederlands onderonsje.

Wat is er in godsnaam tegen gezelligheid? Hoe huiselijker, knusser en hoe meer besloten het onderonsje, hoe minder kansen dat buitenstaanders het dorpsfeestje verpesten. Ooit van hooligans gehoord bij allroundschaatsen en korfbal? Ik geloof helemaal niet in een onderzoek naar de werkelijke beweegreden die het publiek regelmatig naar Thialf doet stromen. Nederland is natuurlijk een land van commissies en enquêtes die altijd dolgraag de bakintensiteit van de lucht achteraf willen meten. En als iemand wordt neergeknald omdat hij onbeveiligd was wordt daarom meestal een commissie benoemd die zijn mate van beveiliging moet onderzoeken. Volstrekt zinloos.

Natuurlijk kwamen die driemaal twaalfduizend niet voor de spanning en het schaatsen. Ze zijn wars van avontuur en moeten niets van hard concurrerende kampioenen hebben die je handen vol zweet bezorgen. Het zijn nette burgers, ambtenaren, boekhouders of tramconducteurs, die een tot twee keer per jaar hun gezicht oranje of rood-wit-blauw verven en een plastic klomp op hun hoofd zetten in de hoop de bourgeois en hun buurman te epateren. Kijk me toch een beetje raar doen alvorens maandagochtend mijn langzaam rijdende en stilstaande maatschappelijke positie weer in te nemen. Het soort publiek dat nooit rechtstreeks naar een voetbalwedstrijd kijkt, maar de video altijd laat draaien om in geval van strafschoppen geen kans op een hartstilstand te lopen.

Met schaatsen bespaar je tenminste die uren nutteloze opnames want het resultaat is al in hartje zomer bekend: een, twee en drie. Wat Ard Schenk met zijn misplaatste onderzoek wil, is de voorspelbaarheid van het bestaan en hiermee de Nederlandse identiteit kapot maken. Wat te doen als de Thialfganger plots antwoordt: ,,Ik kom voor het carnaval en de kroegen''? Maar geen paniek: over tien jaar bestaat het allroundschaatsen nog steeds met als voorprogramma, in het midden van de hal, de WK-korfbalfinale tussen Nederland en België.

    • Sylvain Ephimenco