Nederlands schip botst op Singaporese marine

Drie marineofficieren zijn zaterdag om het leven gekomen toen een onder Nederlandse vlag varend containerschip invoer op een torpedojager van de Singaporese marine. Een vierde militair wordt nog vermist.

De nachtelijke aanvaring vond plaats bij Pedra Branca, een rotseiland aan de oostelijke monding van de Straat van Singapore waarvan het bezit wordt betwist door Singapore en Maleisië. Om te voorkomen dat Maleisische journalisten en politici dichtbij het eilandje zouden komen, was de RSS Courageous daar aan het patrouilleren. De plek geldt ook als een `oprijlaan' naar de drukbevaren zeeroute richting Hongkong, Japan en Zuid-Korea waarnaar de ANL Indonesia van P&O Nedlloyd onderweg was.

De ANL Indonesia met onder meer 12 Nederlandse bemanningsleden, is nauwelijks beschadigd door de botsing en op eigen kracht naar Singapore gevaren. De Singaporese torpedojager met 44 personen aan boord heeft daarentegen zware schade opgelopen. De boeg van het containerschip heeft van de Courageous de achtersteven met daarin de slaapvertrekken van de boot afgezaagd.

De vier slachtoffers – allen vrouwelijke wapenspecialisten – lagen daar te slapen.

De minister van Buitenlandse Zaken van buurland Maleisië, dat uiteenlopende conflicten met Singapore aan het uitvechten is, liet weten dat het ongeluk niet gebeurd zou zijn als ook de Maleisische marine in de buurt van het `conflicteiland' Pedra Branca had mogen patrouilleren. Een suggestie die de stadstaat boos heeft verworpen als prematuur.