Nederhop

Luuk Reinders: ,,Nederhop is gewoon ons ding, dat voelden we meteen al toen we Osdorp Posse voor het eerst hoorden. In het Nederlands krijg je tenminste teksten die ergens op slaan. Met het Engels dat wij tot nu toe op school gehad hebben kom je niet veel verder dan `come with the mike' of zo. Als je in het Engels rapt terwijl je nog helemaal geen Engels kan, wordt het niks.''

Luuk `Luke Nukem' Reinders (12) vormt met zijn broer Martijn `Spijker' Reinders (14) De Moordgasten. Een optreden van Nederhop-voortrekkers Osdorp Posse zette de broers enkele jaren geleden op het spoor van de Nederlandstalige rap. Dankzij de welwillende adviezen van Osdorp Posse-voorman Def P. maakte het duo een snelle opmars in de nederhop-scene. Later dit jaar verschijnt de eerste cd van De Moordgasten op het platenlabel Funkface van de Haarlemse funkband Gotcha!

Luuk: ,,We hebben heel veel demo's gemaakt en die aan allerlei mensen laten horen. Ook aan Def P, voorman van de Osdorp Posse, en zo is het balletje gaan rollen. We zaten al snel in zijn radioshow voor Kink FM, waar toevallig ook mensen van Gotcha! waren. Die vonden ons zo te gek, dat ze ons al snel een platencontract onder de neus hielden.''

Martijn: ,,Het gebeurt wel eens dat we na een optreden wat later in bed komen, maar alleen in de weekenden. Dat vinden onze ouders niet zo erg. Als we ergens een optreden hebben zijn we daar met voorbereidingen en al wel een hele dag mee bezig. Maar al met al zijn we hiermee niet veel meer tijd kwijt dan iemand die op voetballen zit. We doen wel alles zelf, tot en met de website.

,,In nederhop, tenminste zoals de Osdorp Posse die maakt, zitten altijd veel gitaren. Die stop ik ook in mijn beats. We houden ook veel van Engelstalige hiphoppers die vaak gitaren gebruiken, zoals Beastie Boys, Cypress Hill en House Of Pain. Als er geen hiphop was geweest waren we misschien hardrockers geworden.''

Luuk: ,,Op de basisschool hadden we een half uurtje Engels per week, maar dan kwam je niet veel verder dan `Hello, how are you?' In de brugklas heb ik drie keer per week Engels. Maar ik denk niet dat we ooit in het Engels gaan rappen, ja, misschien een keer om te proberen.

,,Ik rap over de dingen die ik in mijn leven tegenkom. Over een vervelende dag op school bijvoorbeeld. Sommigen vinden ons daarom geen echte hiphoppers. Maar dat slaat nergens op. Wij rappen over andere dingen dan de gemiddelde rapper, juist omdat we jonger zijn. Dat vind ik juist het goeie van hiphop, dat iedereen over iets anders rapt.

,,Mijn nummer Deel die zandbak gaat over de oorlog in het Midden-Oosten, en hoe ik daar tegenaan kijk. En Ruimtereis gaat over een planeet met allemaal hiphoppers. Dat is een leuk verhaaltje. Het begint ermee dat ik in een loterij een ruimtereis heb gewonnen. Dan stort ik neer op een rare planeet, waar iedereen als een hiphopper leeft. Ze houden allemaal van Nederlandstalige hiphop, iedereen praat op rijm en is constant aan het freestylen. Dus wil ik daar niet meer weg.

,,Eigenlijk hou ik niet van freestylen. Dat gaat meestal nergens over, ik kom liever met een goede, van tevoren bedachte tekst. Ik moest een keer voor de radio een freestyle doen over Sinterklaas. Ik dacht nog, kom nou, daar heb ik helemaal geen zin in.''

Martijn: ,,Gelukkig kwam hij ijzersterk terug, met een kort maar krachtig rijmpje. Onze Sinterklaasgedichtjes zijn altijd wel grappig, daar zitten best originele woordspelingen in. Maar we besteden onze energie liever aan goede nederhop.''

www.moordgasten.nl

De Moordgasten spelen 11/1 op het Noorderslag-festival in De Oosterpoort te Groningen.

    • Jacob Haagsma