Milutinovic zal zich niet vrijwillig melden

Milan Milutinovic, oud-president van Servië, zal zich niet vrijwillig melden bij het Joegoslavië-tribunaal, dat hem zoekt wegens oorlogsmisdaden. Maar als de politie hem komt halen, zal hij zich niet verzetten.

Dat zei Milutinovic, wiens ambtstermijn als president op 29 december verstreek en wiens immuniteit derhalve is opgeheven, zaterdag in een vraaggesprek met de Servische staatstelevisie. Hij zei bang te zijn om naar Den Haag te gaan – ,,Ik ben een normaal mens'' – maar de politie ,,die me tot nu toe beschermt'' niet in een onaangename positie te willen brengen door zich te verbergen of te verstoppen. ,,Ik zal geen problemen veroorzaken voor de politie.'' De voormalige medewerker van de Joegoslavische president Slobodan Miloševic zei zich vooral zorgen te maken over zijn gezondheidstoestand. ,,Die is niet briljant.'' Hij heeft drie bypassoperaties achter de rug en zei ,,andere hartproblemen'' te hebben die ,,fataal kunnen worden''.

De toenmalige president Milutinovic werd in 1999 samen met Miloševic door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden in Kosovo. Op grond van zijn functie genoot hij tot eind december onschendbaarheid en kon hij door het huidige bewind van Servië niet worden uitgeleverd aan Den Haag, zoals zijn voormalige beschermheer Miloševic. De Servische autoriteiten hebben gezegd zich pas met de eventuele uitlevering van Milutinovic bezig te houden na orthodox Kerstmis, dat morgen wordt gevierd.

Vorige week vroeg een rechtbank in Belgrado de Servische regering om toestemming te mogen ingaan op een verzoek van het Joegoslavië-tribunaal om Milutinovic uit te wijzen naar Den Haag; volgens de regels moet de Servische regering instemmen met die uitlevering, waartoe vervolgens door de rechtbank opdracht wordt gegeven. De regering kan toestemming weigeren als ze meent dat de staatsveiligheid door de uitlevering in gevaar komt, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat ze dat vindt. Algemeen wordt aangenomen dat Milutinovic zijn eventuele uitwijzing wel voor de rechtbank zal aanvechten.

De Servische ex-president zei in het vraaggesprek met de televisie dat hij zich onschuldig achtte aan de hem ten laste gelegde misdrijven in Kosovo. ,,Ik voel mij niet verantwoordelijk onder de zogenoemde commando-verantwoordelijkheid. Ik had geen enkele constitutionele macht, noch over het leger, noch over de politie'', aldus Milutinovic. Desondanks zei hij dat hem in zijn carrière – hij was o.a. ambassadeur in Griekenland, minister van Buitenlandse Zaken en president van Servië – één ding zeer speet: dat hij zich in 1997 kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen.

Milutinovic was de belangrijkste medewerker van Miloševic die na diens val in functie bleef. Als ambassadeur in Athene speelde Milutinovic een belangrijke rol bij het opzetten van smokkelroutes waarmee Joegoslavië de VN-sancties kon ontduiken en bij het wegsluizen van miljarden dollars uit Joegoslavië naar banken in Griekenland en Cyprus.