Maaswater daalt snel in Limburg

Het water van de Maas is weer snel aan het dalen. De hoge waterstanden hebben het weekend lokaal enkele problemen veroorzaakt, maar in het algemeen viel de overlast mee.

De Rijn bereikte vanmorgen bij Lobith het hoogste punt van 15,70 meter boven NAP. Dat is vijf centimeter hoger dan Rijkswaterstaat zondag nog verwachtte, maar nog altijd een meter onder de hoogste waterstand van 1995. Volgens Rijkswaterstaat zakt de rivier dinsdag twintig centimeter. Voor woensdag wordt een stand van 15,40 meter boven NAP verwacht. Het waterpeil daalt vooral snel omdat het in België en Frankijk opgehouden is met regenen.

De Maas bij Borgharen, die eind vorige week nog tot problemen leidde, was zondagavond al weer bijna terug in haar normale bedding. Toch kon niet worden voorkomen dat het rivierwater dit weekeinde in tientallen Limburgse woningen naar binnen stroomde. De grootste problemen deden zich voor in Tegelen bij Venlo waar een waterkering gedeeltelijk werd weggeslagen. De doorbraak veroorzaakte overstromingen in twintig huizen en een restaurant. Onderzocht wordt hoe dit kon gebeuren. Vooralsnog wijst niets op een constructiefout van de kering.

Probleem was dit weekeind vooral het kwelwater: grondwater dat onder de dijken naar boven komt. De bedding van de Maas bestaat grotendeels uit poreuze grindbanken. Op vele plaatsen moest het kwelwater worden weggepompt. Een nooddijk in Haelen met `legiostenen', die als legosteentjes in elkaar klikken maar niet zo mogen heten, begaf het zondagmorgen. Daardoor stroomde water onder de nooddijk door en kreeg een woning veertig centimeter water binnen. Volgens de burgemeester van Haelen heeft dat systeem een stevige fundering nodig, maar was de gemeente nog niet klaar met het aanbrengen daarvan.

Voor het stijgende Rijnwater werden gisteren kades in Deventer, Arnhem en Nijmegen afgesloten. Een woordvoerder van de politie in de regio zegt dat veel problemen werden veroorzaakt door `ramptoerisme'. Zowel zaterdag als zondag kwamen veel mensen naar het hoge water kijken. De politie stuurde op verschillende plekken mensen weg.

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) zou vandaag een bezoek brengen aan Limburg in verband met de wateroverlast. De Maastrichtse burgemeester G. Leers riep vrijdag het kabinet nog op ,,zijn verantwoordelijkheid te nemen'' bij het nemen van maatregelen die de wateroverlast moeten voorkomen.