KNSB: toekomst van Thialf is niet in gevaar

De Thialf-schaatshal in Heerenveen, waar de afgelopen drie dagen de Europese kampioenschappen schaatsen allround werden gehouden, gaat volgens de Nederlandse schaatsbond KNSB niet failliet. Bondsvoorzitter Jacob Reitsma maakte gistermiddag op de slotdag van de EK bekend dat het voortbestaan van de hal ,,na intensief overleg'' is veiliggesteld.

Thialf is flink in de rode cijfers beland. De kort lopende schulden bedragen ongeveer twee miljoen euro. Zo'n dertig crediteuren stonden op het punt het faillissement van het vorig jaar nog gerenoveerde ijsstadion in Friesland aan te vragen.

Het dreigende failliet kan worden afgewend als voormalig directeur J. van Bekkum vandaag zijn aandelen overdraagt aan een stichting die Thialf weer gezond moet maken. Ondanks mondelinge toezeggingen zag het daar tot gisteren niet naar uit.

Reitsma verzekerde echter dat Van Bekkum vandaag toch de aandelen beschikbaar zal stellen aan de stichting. ,,Daarmee is het liquiditeitsprobleem voor de korte termijn opgelost'', aldus de voorzitter van de KNSB.

De internationale schaatsunie ISU heeft de Europese kampioenschappen voor allrounders van 2004 en 2005 aan de Thialfbaan in Heerenveen toegewezen, maar aan dergelijke grote toernooien verdient de schaatshal niet veel. De meeste inkomsten van de EK en WK voor allrounders verdwijnen in de kas van de Nederlandse schaatsbond.

In 1988 is Thialf al eens failliet gegaan. Maar mede dankzij externe financiers, zoals onder meer het ministerie van VWS, kon de schaatshal toen blijven voortbestaan. De fractie van D66 in de Tweede Kamer wil dat het kabinet ook nu het voortbestaan van Thialf garandeert en zal staatssecretaris Ross-Van Dorp (Sport) daarover vragen stellen..