Integratiebeleid

Neen, het integratiebeleid in Nederland is niet mislukt, zoals de heer Zalm suggereert (NRC Handelsblad, 2 januari), maar heeft meer tijd nodig. Integratie is een langzaam proces dat veel langer moet meegaan dan de vier jaar die Zalm zegt nodig te hebben om met zijn `liberaal integratiebeleid' de uitdaging aan te gaan.

Natuurlijk zijn er dingen fout gegaan en moet er bijgestuurd worden waar nodig, maar niet door als een olifant in een porseleinwinkel tekeer te gaan. De meeste immigranten, met name die van buiten de EU, zijn van goede wil en beheersen het Nederlands soms beter dan de zo mondige Nederlander die altijd gelijk `heb'. Bovendien is behoud van eigen cultuur essentieel voor ieder `volwaardig individu' en kan je dit met controle en zero-tolerance niet uit de weg ruimen.

    • K. Tirez