Historische opnamen Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest, de Wereldomroep en de Muziekgroep Nederland brengen in twee jaar een serie van zes cd-boxen uit met live-opnamen van het orkest. De eerste box bevat dertien cd's met opnamen uit de jaren 1935-1950. De volgende boxen van de `Anthology of the Royal Concertgebouw Orchestra' behandelen elk een decennium. In totaal komen er ongeveer 90 cd's en enkele dvd's uit. De Wereldomroep verspreidt de cd's ook onder vijftienhonderd radiostations overal ter wereld.

Op de opnamen van de inmiddels verschenen eerste box is het Concertgebouworkest te beluisteren onder leiding van de toenmalige chef-dirigenten Willem Mengelberg en Eduard van Beinum en gastdirigenten, onder wie Bruno Walter, Wilhelm Furtwängler, Pierre Monteux, Rafael Kubelik, Erich Kleiber, Ernest Ansermet, Adrian Boult, Carl Schuricht, Otto Klemperer, Eugen Jochum en Herbert von Karajan.

Er klinkt muziek van onder anderen Mahler (Das Lied von der Erde o.l.v. Schuricht en Symfonie nr 1 o.l.v. Walter), Strauss, Beethoven, Debussy en Ravel.

Het Concertgebouworkest wil de komende jaren ook zelf cd's gaan uitbrengen met nieuwe opnamen, onder andere o.l.v. de toekomstige chef Mariss Jansons.