Handgranaat in Amsterdamse moskee gegooid

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een handgranaat naar binnen gegooid bij een moskee in Amsterdam.

In het gebouw was op dat moment, even na één uur, niemand aanwezig. Er brak geen brand uit, wel richtte het projectiel schade aan. Het gaat om de Dyanet moskee Haci Bayram, gevestigd aan de Baden Powellweg in Amsterdam Osdorp. Een omwonende heeft twee jongens op een bromfiets zien wegrijden. Volgens het bestuur van de moskee werd eerst een ruit ingeslagen, waarna het projectiel in de wasruimte werd gegooid. De knal van de ontploffing was tot in verre omtrek te horen. Kleine ronde kogeltjes sloegen door een dikke deur en door een muur, tot in de gebedsruimte toe. Volgens de politie Amsterdam-Amstelland was de handgranaat niet geschikt om brand mee te stichten en is daarom – mede omdat er geen mensen aanwezig waren – geen sprake van een aanslag. De moskee krijgt vooralsnog geen extra beveiliging.