GroenLinks wil proeftijd bewindslieden

GroenLinks-lijstrekker Femke Halsema wil een proeftijd van honderd dagen voor nieuwe bewindslieden invoeren. Als na honderd dagen blijkt dat bewindslieden in de ogen van de Tweede Kamer onvoldoende hebben gepresteerd, kunnen zij ,,via de zijdeur en zonder al te veel gedoe'' de politiek weer verlaten en worden vervangen door een partijgenoot.

Halsema zei dat gisteren in een televisiedebat met PvdA-leider Wouter Bos bij de regionale omroep TV-Rijnmond. Het was voor het eerst dat de twee linkse politici elkaar in een rechtsreeks debat troffen.

Na de proefperiode voert de Kamer een functioneringsdebat met de premier, die zich dan mag verantwoorden over het optreden van zijn collega's, aldus Halsema. De proeftijd zou volgens Halsema vernoemd kunnen worden de oud-LPF-ministers Herman Heinsbroek of Eduard Bomhoff, de twee ruziënde LPF-ministers die debet waren aan de val van het kabinet-Balkenende. Halsema sprak dan ook van een ,,Bomhoff-barrière'' of een ,,Heinsbroek-hindernis''.

Bos reageerde in de uitzending afwijzend op het voorstel van GroenLinks. De PvdA heeft begin vorig jaar overigens iets soortgelijks voorgesteld. Toenmalig fractievoorzitter Melkert kwam met de suggestie na honderd dagen bewindspersonen af te rekenen op hun prestaties. Het ging daarbij om een evaluatie. Volgens Bos heeft de korte zittingstijd van het kabinet Balkenende (87 dagen) aangetoond dat zelfs een proeftijd van 100 dagen in sommige gevallen nog te lang is.