Granta nomineert jonge schrijvers

Het Engelse tijdschrift Granta heeft zondag haar tienjaarlijkse lijst met de twintig beste jonge Britse auteurs gepubliceerd. Volgens het invloedrijke literaire tijdschrift zullen schrijvers als Zadie Smith, Alan Warner, David Mitchell, Sarah Waters en Rachel Cusk de toekomst van de Britse fictie bepalen. Met uitzondering van Smith, die wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht van haar debuutroman White Teeth, gaat het om relatief onbekende auteurs die goede recensies ontvingen maar weinig boeken verkochten. Aan de Granta lijst, samengesteld door een panel van critici en schrijvers, wordt veel waarde gehecht omdat de eerste selectie, uit 1983, voorspellend bleek. Tot de uitverkoren schrijvers van toen behoorden huidige literaire sterren als Martin Amis, Salman Rushdie en Ian McEwan.