Geweld Venezuela neemt toe

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft aangegeven een staat van beleg te zullen afkondigen in een poging een einde te maken aan de algemene staking en het toenemende geweld in het land.

Bij een demonstratie van aanhangers van de president werden vrijdag twee mensen gedood. Zaterdag werden twee politieagenten neergeschoten.

Duizenden aanhangers van Chávez liepen gisteren in de hoofdstad Caracas mee in een begrafenisstoet voor de twee doden. De processie, aangevoerd door vice-president José Vicente Rangel en minister van Buitenlandse Zaken Roy Chaderton, hield stil voor Hotel Melia, waar de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), César Gaviria, logeert. Gaviria probeert een oplossing te vinden in het nu al maanden durende conflict. De oppositie eist het vertrek van Chávez. Ze houdt hem verantwoordelijk voor de economische malaise en verwijt hem autoritair beleid. Chávez weigert op te stappen. Zijn wettelijke ambtstermijn loopt in 2006 af. In augustus kan de bevolking zich in een referendum uitspreken over zijn presidentschap.

De demonstranten eisten een onderzoek naar de dood van de twee mannen. De twee werden gedood tijdens een confrontatie tussen de politie en aanhangers en tegenstanders van Chávez. Volgens getuigen opende de politie het vuur nadat scherpschutters hadden geschoten op de duizenden mensen die deelnamen aan het protest.

Zeker tachtig mensen raakten gewond. De twee agenten raakten gewond toen een woedende menigte hen aanviel en hun de schuld gaf van de dood van de twee demonstranten. Ook president Chávez gaf de politie de schuld: ,,Hoe lang zal de politie zich laten gebruiken om het volk te onderdrukken.''

Chávez zei gisteren nogmaals niet te zullen buigen voor de druk van de oppositie. Het land ligt vrijwel stil door een staking die inmiddels 35 dagen duurt. ,,Ze zullen ons land niet vernietigen en onze dromen niet stelen'', zei Chávez in zijn wekelijkse televisietoespraak. Hij zei opnieuw aan dat de olieproductie in Venezuela, de op vier na grootste olieproducent ter wereld, is hervat. Chávez zou dit weekeinde nog eens 251 werknemers van het staatsoliebedrijf hebben ontslagen wegens hun betrokkenheid bij de stakingen.