Duitser zet Frankfurt op z'n kop met gekaapt vliegtuigje

Een 31-jarige student uit Darmstadt heeft gisteren met een gestolen vliegtuigje ruim een uur boven het door wolkenkrabbers gedomineerde centrum van Frankfurt gecirkeld en voor grote onrust in de stad gezorgd. Uiteindelijk slaagde de politie erin de man ervan te overtuigen het gemotoriseerde zweefvliegtuig op luchthaven Frankfurt Rhein-Main aan de grond te zetten. De man werd vanochtend voorgeleid.

Tijdens zijn vlucht voerde de piloot een aantal gesprekken met politie, verkeerstoren en media. Tegenover nieuwszender n-tv verklaarde hij dat het hem erom was te doen zijn grote idool, Judith Resnik, beroemd te maken. Resnik is de astronaute die in 1986 omkwam aan boord van het geëxplodeerde Amerikaanse ruimteveer Challenger. Ook dreigde hij zich op een van de torens, mogelijk het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB), te storten. Om zijn dreigement kracht bij te zetten, ondernam hij een aantal duikvluchten in de richting van de wolkenkrabbers.

Het vliegtuigje werd van meet af aan begeleid door politiehelikopters. Na enige tijd stegen ook twee F-4 Phantom-gevechtsvliegtuigen van de Duitse luchtmacht op die onder andere met Sidewinder-raketten uitgerust waren. Toen rond 17.00 uur de avondschemering overging in duisternis zette de man koers richting vliegveld omdat met het vliegtuigje niet in het donker gevlogen kan worden.

De man had het vliegtuigje even voor drie uur gistermiddag gestolen op een klein vliegveld in Babenhausen, ten zuidoosten van Frankfurt. Hij had een rondvlucht geboekt en de piloot onder dreiging van een pistool gedwongen het toestel te verlaten.

Uit voorzorg werd een aantal wolkenkrabbers in het centrum van Frankfurt gistermiddag ontruimd. Ook werden de bruggen over de Main, die toegang geven tot het stadscentrum, afgesloten. Het station en het vliegveld waren anderhalf gesloten. Wilhelm Bender, directeur van de luchthaven van Frankfurt, zei dat het voorval van gisteren aantoont dat ook kleinere luchthavens in Duitsland beter beveiligd moeten worden. Het kan niet zo zijn, aldus Bender vanochtend in Bild, dat de grote luchthavens omvangrijke investeringen doen in beveiliging, terwijl ,,men op een luchthaven in de buurt zomaar met een vuurwapen binnenwandelt en een vliegtuig kaapt''.