Duitse ambtenaren dreigen met staking

Werkgevers en werknemers in de Duitse publieke sector zijn het na een vergadermarathon van vier dagen onder leiding van twee bemiddelaars niet eens geworden over toekomstige salarissen.

Daarmee zijn de kansen op een grootschalige staking aanzienlijk gestegen. Woensdag ontmoeten partijen elkaar nog één keer. In december deed de machtige dienstenbond Verdi al eens met omvangrijke waarschuwingsacties van zich spreken. Toen werden onder andere de grote internationale luchthavens in Frankfurt en München enig tijd stilgelegd.

De werknemers eisen een loonsverhoging van 3 procent en een snelle gelijkstelling van de lonen in den oostelijke deelstaten aan de lonen in het westen. De werkgevers, de Duitse overheid, achten loonsverhogingen onaanvaardbaar met een oog op begrotingstekorten. De overheid koerste oorspronkelijk af op een bevriezing van de inkomens, maar bood uiteindelijk loonsverhogingen van 0,9 procent dit jaar en 1,2 procent volgend jaar.

De bemiddelaars hebben voor de 3 miljoen werknemers een compromisvoorstel op tafel gelegd dat door de werknemers werd geaccepteerd maar voor de vertegenwoordigers van gemeenten, deelstaten en federatie vanochtend vroeg werd afgewezen. Het voorstel voorziet in een cao met een looptijd van 18 maanden. Per 1 januari 2003 zouden de lonen met 2,4 procent stijgen en per 1 januari 2004 met 0,6 procent. Het compromis voorziet ook in een eenmalige uitkering van rond de 200 euro. De gelijksschakeling van de lonen in Oost en West zou in zes stappen moeten plaatsvinden en in 2007 bereikt moeten zijn.