De PvdA deelt kadootjes uit

De PvdA heeft zaterdag de verkiezingscampagne geopend met een kadootje ter compensatie van de prijsstijgingen door de invoering van de euro en een offensief tegen voorstellen om het `kwartje van Kok' aan de pomp terug te geven.

Het kadootje werd `s morgens door lijsttrekker Bos beloofd in de Telegraaf. Hij wil eenmalig veertig euro aan alle burgers geven, ter compensatie van de prijsstijgingen door de invoering van de euro. Daarvoor wil hij ,,een mooie pot geld'' gebruiken van 350 tot 400 miljoen euro die de overheid heeft overgehouden doordat oude guldenmunten en -biljetten niet zijn ingeleverd. ,,Na de `euro-ergenis' een soort `Bonbonus' dus,'' aldus Bos. 's Middags, op campagne in Rotterdam, legt Bos uit dat gde ift moet worden gezien als `een gebaar.' Volgens Bos heeft ,,de politiek iets goed te maken'', omdat de prijsstrijgingen niet zijn voorzien door het paarse kabinet, waarin hij staatssecretaris van Financiën was.

In Rotterdam presenteerde Bos een plan om de inkomsten van het `kwartje van Kok' te besteden aan het aanlegen van wegen en spoorvoorzieningen, voornamelijk bij onveilige plaatsen en knelpunten in de regio. De PvdA wil daarvoor een fonds voor Bereikbaarheid en Leefkwaliteit van 500 miljoen euro instellen.

De PvdA koos voor de opening van de campagne dit keer niet voor een manifestatie in een zaaltje met genodigden, muziek en klappende partijgenoten. In plaats daarvan zwermden kandidaat-Kamerleden met rode PvdA-jassen uit over het land, op zoek naar de `verloren' stemmen van de vorige keer, van de teleurgestelde ex-PvdA-kiezer.

Brandpunt was Rotterdam, waar naast lijsttrekker Bos nog vier verschillende teams van PvdA'ers door wijken trokken als Feyenoord en het Oude Westen, voormalige sociaal-democratische bastions. ,,Hier heeft de PvdA dit voorjaar de eerste grote nederlaag geleden, hier moet ook de opbouw van de nieuwe PvdA beginnen'', verklaarde Bos tijdens een toespraak op de markt in het centrum.

De PvdA'ers werden op hun tocht door Rotterdam niet vijandig bejegend, zoals rondom de vorige Kamerverkiezingen. Wel weigerden mensen folders, en bleek ook in discussies veel reserve. zo merkte ook Bos in gesprekken met marktgangers.

Een handelaar bij wie de lijsttrekker rode rozen wilde kopen om onder het publiek te verdelen, neemt een loopje met hem. ,,Als je zo begint, kom je er niet'', zegt `Piet de Snor' als Bos een bosje tulpen pakt.

Andere bezoekers klampen Bos aan met kritische vragen. Een vrouw wil weten of de WAO-uitkering van haar man ,,bij u veilig''is. Bos: ,,Als er lastige keuzen gemaakt worden willen wij dat in ieder geval eerlijk doen.'' Een ander vraagt of de PvdA ,,dat kwartje voor benzine nog gaat teruggeven''. ,,Ja'', zegt Bos, indachtig het `Fonds voor Bereikbaarheid en Leefkwaliteit, ,,maar dan in de vorm van wegen.''