Cameraman Hall van `American Beauty' overleden

De Amerikaanse cineast en cameraman Conrad Hall is zaterdag op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van blaaskanker. Hall werd geroemd om zijn revolutionaire belichtingstechnieken. Hij ontving Oscars voor zijn werk aan Butch Cassidy and the Sundance Kid uit 1969 en American Beauty uit 1999. In vijftig jaar tijd werkte Hall aan ruim dertig films. Zijn meeste recente film, Road tot Perdition, wordt nog steeds regelmatig vertoond. Hall brak door met zijn werk voor Butch Cassidy and the Sundance Kid. Deze film overbelichtte hij iets, met vale en lichte kleuren als resultaat, perfect passend bij het westerngenre. In de jaren zeventig stopte Hall korte tijd met camerawerk en schreef hij enkele scripts. De daaropvolgende decennia ontving hij Oscarnominaties voor zijn bijdrage aan Tequila Sunrise ('88) en A Civil Action ('98).