Bush wil 600 miljard voor economie

De Amerikaanse president Bush zal morgen een plan lanceren om de economie een impuls te geven. Bush zal voorstellen de komende tien jaar 600 miljard dollar in de economie te steken.

Dit melden Amerikaanse kranten en tv-zenders. Dat Bush met maatregelen komt om de stagnerende economie weer uit het slop te trekken is geen verrassing. In november zei de Amerikaanse president al dat hij met dergelijke voorstellen zou komen. De verwachting was echter dat het stimuleringspakket een omvang van 300 miljard dollar zou hebben. Het bedrag van 600 miljard dollar is het afgelopen weekend uitgelekt.

De president zou afgelopen vrijdag hebben besloten tot het grote stimuleringspakket. Volgens de krant The New York Times is een van de opvallendste maatregelen het volledig afschaffen van de dividendbelasting. Eerder uitgelekte plannen wezen in de richting van een reductie van 50 procent omdat de regering af wilde van `dubbelbetalen': het dividend is vóór uitkering namelijk al een keer belast als winst van het bedrijf.

Behalve de afschaffing van de dividendbelasting zou de regering Bush ook voorzien in een verdere verlaging van de inkomstenbelasting, extra geld voor staten die met hoge tekorten kampen en een vriendelijk belastingklimaat voor investeringen van bedrijven.

Met het stimuleringsplan lijkt ook de vertrouwde tegenstellingen tussen de Democraten en Republikeinen weer terug te zijn. Nog voordat de plannen werkelijk zijn uitgesproken door Bush zijn zij al verworpen door Democraten. De leider van de Democraten in de Senaat, Tom Daschle, noemde het pakket ,,een verkeerd idee dat komt op een verkeerd moment en dat goed is voor de verkeerde mensen''. Volgens Daschle zijn de maatregelen vooral positief voor de zeer rijke bovenlaag. Ook het afschaffen van dividendbelasting zou vooral deze groep geld opleveren omdat de rijken de meeste aandelen bezitten.

De aanval van Daschle werd onmiddellijk gepareerd door de Republikeinse senator Don Nickles uit Oklahoma. De senator beschuldigde de Democraten een `klassen-oorlog' te voeren.

De tegenstellingen tussen beide partijen waren het afgelopen jaar op de achtergrond geraakt omdat beiden achter de oorlog tegen het terrorisme stonden van president Bush, een oorlog die vrijwel alle aandacht opeiste.