Anni Friesinger bewijst Duitse superioriteit

De suprematie van Anni Friesinger zorgde ook bij de vrouwen op de EK schaatsen allround voor weinig spanning. De Duitse won de eerste drie afstanden en moest alleen op de afsluitende vijf kilometer haar meerdere erkennen in landgenote Claudia Pechstein. De Berlijnse schaatsster pakte uiteindelijk de zilveren medaille. Een klassieke situatie. Mede door de inbreng van Gunda Niemann wonnen de Duitse vrouwen de afgelopen twintig jaar zeventien keer de titel.

Zolang Niemann, die een sabbatical houdt, Friesinger en Pechstein geen punt zetten achter hun loopbaan, lijkt er ook weinig verandering te komen in dit beeld. ,,Er staan bij ons geen nieuwe talenten op'', constateerde Renate Groenewold, die met een derde plek in elk geval op het podium belandde. ,,Frédérique Ankoné had de top kunnen bereiken, maar zij is gestopt. Het schaatsklimaat in Nederland werkt ook niet mee om talenten de tijd te geven door te breken. Als je even uitgekakt bent, word je meteen teruggeworpen naar de gewesten. In Duitsland hebben ze veel langer krediet, waardoor Daniela Anschütz hier op haar 28ste nog vierde kon worden.''

Triomfator Friesinger, voor wie de EK een opwarmertje waren voor de WK allround en de WK afstanden in Berlijn, miste vooral Tonny de Jong, die ook is gestopt. ,,Zij zorgde altijd voor goede uitslagen. Daar heeft Nederland een goede rijdster mee verloren.'' Groenewold ontbrak het aan kracht. Ze had de afgelopen weken nauwelijks kunnen trainen wegens rugproblemen. Ze stelde vooral op de 1.500 meter teleur, waar ze bijna anderhalve seconden verloor op Pechstein en drieëneenhalf op Friesinger.

Thomas (vijfde) en Vis (zesde) zorgden voor de overige Nederlandse inbreng bij afwezigheid van Barbara de Loor, die de tweede dag niet meer aan de start verscheen. Het vermoeden bestond dat haar zwakke rug hiervan de oorzaak was. De Loors deelname stond daardoor aanvankelijk op losse schroeven. Maar coach Sijtje van der Lende meldde dat de Noord-Hollandse misselijk was geworden. Tot ongenoegen van de schaatsbond verliest de vrouwenploeg nu een startplaats op de WK in Gotenburg. Groenewold, Thomas en Vis nemen voor Nederland deel aan het mondiale toernooi in Zweden. De Loor is volledig uit beeld geraakt. ,,We hebben al sinds november niets meer van haar gezien'', motiveerde bestuurslid Jos Valentijn het besluit van de commissie topsport van de Nederlandse schaatsbond.