Aanslagen in Tel Aviv eisen 22 levens

Bij een dubbele Palestijnse zelfmoordaanslag in een wijk van Tel Aviv waar veel buitenlanders wonen zijn gisteravond 22 omstanders gedood en circa honderd gewond. Vanmorgen lagen nog 55 mensen in ziekenhuizen van wie tien zwaar gewonden. Het was de eerste zware aanslag sinds zes weken.

Twee Palestijnse zelfmoordenaars lieten gisteravond omstreeks zes uur plaatselijke tijd binnen een halve minuut explosieven ontploffen in twee straatjes in de nabijheid van het oude busstation in Tel Aviv. In deze buurt verblijven duizenden legale en illegale buitenlandse arbeiders.

Aanvankelijk nam de Islamitische Jihad de verantwoordelijkheid voor deze aanslagen op zich. Later deed de Aqsa-brigade, de militaire vleugel van Yasser Arafats Al-Fatah, dat ook. Deze vermeldde de namen van de twee zelfmoordenaars uit de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever.

Israël stelde zoals gebruikelijk onmiddellijk de Palestijnse leider Arafat verantwoordelijk voor de aanslag omdat hij niets tegen de anti-Israëlische terreur doet. Arafat veroordeelde gisteravond de aanslag in Tel Aviv en verklaarde de Palestijnen achter deze daad te zullen laten arresteren.

Tijdens een spoedzitting van het veiligheidskabinet gisteravond eiste minister van Buitenlandse Zaken Benjamin Netanyahu de onmiddellijke verbanning van Arafat uit zijn grotendeels door Israël verwoeste en omsingelde hoofdkwartier in Ramallah. Premier Ariel Sharon verzette zich daar tegen. Hij moet luisteren naar de Amerikaanse president George Bush die van Israël wegens de Amerikaanse oorlogsvoorbereidingen tegen Irak zelfbeheersing eist. Uitwijzing van Arafat zou in de Arabische wereld tot anti-Amerikaanse demonstraties kunnen leiden.

Het veiligheidskabinet koos gisteravond voor sluiting van drie Palestijnse universiteiten, een reisverbod voor Palestijnse politici – die niet naar een door premier Blair in Londen georganiseerde conferentie mogen – mogelijke opschorting van de overmaking van door Israël geïnd belastinggeld aan de Palestijnse autoriteiten en verheviging van de liquidatiepolitiek tegen vermeende Palestijnse terroristen. Ook heeft Israël de bijeenkomst van het Palestijnse centrale raad verboden, die donderdag zou beslissen over hervormingen in het Palestijnse zelfbestuur. De Palestijnse minister Saeb Erekat zei dat de maatregelen ,,alleen olie op het vuur zullen gooien''.

Israëlische helikopters beschoten gisteravond een werkplaats in Gaza waar volgens Israël mortieren werden gemaakt.

De Palestijnse aanslagen in Tel Aviv leiden de aandacht af van corruptieschandalen in de regerende Likud-partij en plaatsen de Palestijnse problematiek weer stevig op de politieke agenda van de op 28 januari te houden verkiezingen.

achtergrond: pagina 5