Waterpeil van de Maas is blijven stijgen

Het waterpeil van de Maas is de afgelopen uren blijven stijgen. Vanmorgen vroeg was evenwel de verwachting dat het waterpeil niet boven de kritieke grens van 46 meter boven NAP zou komen.

Aanhoudende regen heeft het waterpeil bij Borgharen laten stijgen tot 45,70 meter boven NAP. Hoger zal het water naar alle waarschijnlijkheid niet komen, want voor de Ardennen wordt de komende dagen droog weer voorspeld, aldus woordvoerder J.Delsing van het waterschap Roer en Overmaas. Hij omschreef de situatie ter plekke gisteravond als ,,rustig en stabiel'', maar benadrukt dat het ,,kantje boord is als je bedenkt dat we bij Borgharen nog maar veertig centimer respijt hebben''.

Volgens Delsing is het voor een kleine organisatie als een waterschap niet vol te houden steeds weer alle zeilen bij te zetten om het wassende water te keren. Snelle bemoeienis van het rijk is geboden, zegt hij. ,,Het wordt tijd dat de Hofvijver overstroomt.''

Bestuurders van de gemeenten Roermond en Venlo hebben vrijdag besloten voorlopig af te zien van de instelling van een crisiscentrum. Woordvoerders van beide steden zeiden gisteravond dat zij vandaag de nieuwste prognoses van Rijkswaterstaat afwachten voordat er verdere actie wordt ondernomen.

Na de overstromingen van 1993 en 1995 werden nieuwe dijken aangelegd om hoge waterstanden het hoofd te kunnen bieden. Maar tegen de huidige wateroverlast lijken de dorpen langs de Maas, waaronder Itteren en Borgharen, nauwelijks bestand te zijn.

,,Er is nog geen sprake van paniek, maar we moeten vooral niet te lichtzinnig doen'', aldus burgemeester G.Leers van Maastricht gisteren. Ook Leers riep het kabinet en de provincie op nu eindelijk hun verantwoordelijkheid te nemen.

In het gebied `In 't Brookx', gemeente Stevensweert, heeft het waterschap een nooddijk laten aanleggen van betonnen elementen en plastic. Het Waterschap Peel en Maasvallei verwacht de hoogwatergolf zondag in Noord-Limburg. Twee beken in dat gebied, de Neerbeek bij Neer en de Oostrumse beek bij Oostrum, zijn overvol.

Elders in Europa, zoals in Duitsland en België, was de wateroverlast ernstiger. In het Duitse Beieren stond de stad Coburg gedeeltelijk onder water. Ook Zell, ten westen van Frankfurt, had te maken met zware overstromingen. De Rijn zou bij Koblenz naar verwachting zaterdagavond een hoogte van 9,3 meter bereiken. Ook is er vrees dat het centrum van Keulen dit weekend zal overstromen.