Wat vonden D66, GroenLinks en LPF?

De drie lijsttrekkers van LPF, D66 en GroenLinks die gisteravond niet waren uitgenodigd voor het debat bij RTL4, bleken na afloop niet onder de indruk van de verrichtingen van hun collega's. LPF-aanvoerder Herben noemde het ,,veel verbaal geweld, maar inhoudelijk niet sterk''. Zijn GroenLinks collega Halsema signaleerde dat ,,niemand van hen het op durft te nemen tegen de tijdsgeest''. De Graaf van D66 sprak van ,,vliegen afvangen op hoog niveau''.

,,Ik heb voornamelijk politici gezien die in hun schulp zitten, die geen van allen een afwijkende mening durven te hebben'', zei Halsema. ,,Ik wil bij zo'n debat trotse politici zien die voor hun mening staan.''

Alle drie waren zij het meest negatief over Balkenende. Volgens Halsema heeft hij ,,geen een keer echt antwoord gegeven''. De Graaf noemde hem een ,,premier zonder verhaal'', en Herben vond hem ,,vrijblijvend''.

De Graaf signaleerde dat de problemen ,,in de zorg en in het onderwijs kennelijk zijn opgelost''. ,,Ook de economie is niet ter sprake gekomen. Dat heeft me het meest verbaasd,''aldus De Graaf, ,,Net als de afwezigheid van het besef dat kennis de grondstof is voor een goede economie en dat daarin geïnvesteerd moet worden.''

Halsema vond ,,Bos verrassend beter dan Marijnissen en Zalm verrassend beter dan Balkenende''. Herben kwam tot een soortgelijke conclusie: ,,Bos is de winnaar, Balkenende de verliezer. De SP moest het nieuwe geluid brengen maar dat kwam niet echt uit de verf.''