VS: protest tegen arresteren moslims

Burgerrechtenorganisaties hebben de Amerikaanse regering aangeklaagd om zo te bewerkstellingen dat het aanhouden van immigranten uit het Midden-Oosten en andere moslimlanden wordt gestaakt.

Enkele honderden mensen werden twee weken geleden in Californië gearresteerd nadat zij zich hadden gemeld bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (INS). Volgens nieuwe regels, vastgelegd in de US Patriot Act, moeten immigranten zich vrijwillig laten registeren. Ruim 24.600 immigranten van 16 jaar en ouder werden geacht zich voor 16 december jongstleden te laten registreren, fotograferen en hun vingerafdrukken te laten nemen. Zo'n 400 houders van tijdelijke verblijfspapieren, uit Iran, Irak, Libië en Syrië werden vervolgens aangehouden. Een aantal van hen zit nog vast.

Volgens de organisatie American Civil Liberties Union (ACLU) zorgt dit ervoor dat anderen zich niet zullen laten registreren. ,,Het is onwaarschijnlijk dat een gewetenloze terrorist zich vrijwillig zal melden, maar nu zullen ook wetsgetrouwe burgers die wel van plan waren zich te melden, bang zijn'', aldus een woordvoerder van de organisatie. De organisatie vindt verder dat moslims worden gediscrimineerd. ,,Dit is onderdeel van het 11-septembersyndroom. Het vertroebelt de immigratiepolitiek van dit land.'' De Amerikaanse regering noemt de maatregelen noodzakelijk. Zeker drie van de negentien kapers verbleven zonder geldig visum in de Verenigde Staten.

De federale recherche (FBI) heeft scholen en universiteiten gevraagd informatie te verstrekken over alle buitenlandse leerkrachten en studenten. Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post. De FBI wil zo achterhalen of studenten banden hebben met terroristen. Volgens de inlichtingendienst mogen de onderwijsinstellingen de informatie, die vooral bestaat uit persoonsgegevens, ook doorgeven zonder dat ze de betrokkene daarvan op de hoogte stellen. Verscheidene instellingen hebben aangegeven dit een schending van de privacy te vinden. Jaarlijks bezoeken 200.000 studenten een school of universiteit in de Verenigde Staten.

De FBI zoekt onderwijl nog steeds naar vijf illegale immigranten die op kerstavond via Canada de Verenigde Staten zijn binnengekomen. De vijf zouden betrekkingen hebben met een smokkelbende die weer banden heeft met enkele terroristen. De FBI heeft geen bewijs dat de mannen terroristen zijn. President Bush beval begin deze week een landelijke klopjacht op de vijf.