Vesselina Kasarova

Zoals Tosca zich aan het slot van Puccini's opera vanaf de Romeinse Engelenburcht naar beneden stort, haar dood tegemoet, zo springt Sapho aan het slot van Gounods gelijknamige opera van een rots in het water. ,,Ik ga voor altijd slapen in de zee!''

Tosca had niets meer te verliezen, haar minnaar was doodgeschoten. Bij Sapho lag het genuanceerder: haar minnaar Phaon was haar ontrouw. Sapho kon zo niet verder leven, maar ,,hij zal weer stralen op de nieuwe dag'' terwijl zij voor eeuwig in de zee slaapt. Sapho's treurige slotaria Ou suis je – O ma lyre immortelle, waarbij ze zichzelf begeleidt op haar onsterfelijke (!) lier, is een van de mooiste nummers op de cd van de Bulgaarse mezzo-sopraan Vesselina Kasarova. In december vierde ze bij de Nederlandse Opera triomfen als Sesto in Mozarts opera La clemenza di Tito. Op Nuit resplendissante zingt ze met haar wonderlijke stem met fraaie hoogte en duistere diepten meer Frans operarepertoire van Meyerbeer, Berlioz, Gounod, Thomas, Saint-Saëns, Massenet en Lalo.

Vesselina Kasarova: Nuit resplendissante (RCA 74321 67667 2)

    • Kasper Jansen