Toegangsoplossingen

Aanwezig zijn: Max, Kaely & Sammy en Apollo & Zeus. Afwezig: Tip en Wodka. Tip fungeert als bijrijder voor Volkert die monteur is – zij zijn onderweg. Wodka, een Jack Russell, de kleinste en felste van allemaal, hoort bij Louise die op het kantoor zit – maar vandaag niet.

Zeven honden op meer dan dertig man personeel, dat is te overzien.

Het bedrijf is gevestigd in Doorwerth. Record - Uw partner in toegangsoplossingen. Er worden automatische deuren geassembleerd. (Ik herinner me van Ollie B. Bommel een deur die open en dicht werd gedaan door een afgemat slaafje; voor een heer van stand zijn er altijd automatische deuren geweest).

Hans Wijnstekers: ,,Wij zijn een volle dochter van een beursgenoteerde onderneming in Zürich, die dit jaar vijftig jaar bestaat. We hebben een stevige positie op deze markt, twee of drie op de wereld.''

Zelf beeft hij eerst in de hardhouthandel gezeten en daarna in de security, het geavanceerde camerawerk. Technische man?

,,Geef mij een schroevendraaier en ik maak alles kapot.''

Ja, dan moet je wel directeur worden.

,,Toen ik hier begon, een jaar of vier geleden, was het een beetje een oubollige bedoening. Nu zijn we in alle arbeidsvoorwaarden zeer vooruitstrevend. Wie wil kan in plaats van zijn reiskostenvergoeding een Smart van de zaak krijgen. Er is kinderopvang en er is hondenopvang. Eén van de jongens moest steeds naar huis om zijn hond uit te laten. Ik zeg: dat is toch ook zielig.''

Er zijn voorzieningen getroffen. De honden kunnen naar buiten en zo nodig groepsgewijs van elkaar worden gescheiden. Maar in principe lopen ze vrij rond. Zo kun je Max, die eigenlijk in de werkplaats hoort, ook op de afdeling verkoop tegenkomen – overal automatische deuren!

In feite hebben ze in dit bedrijf gewoon besloten om niet moeilijk te doen over honden, en daar heeft iedereen plezier van, op een of andere manier is de hele sfeer er doortrokken van een hondse ongedwongenheid. En als de heren uit Zwitserland overkomen, gaan ze altijd ook even bij de honden kijken.

Jonge honden, stuk voor stuk. Er was dus een probleem en dat probleem is opgelost en die oplossing is kennelijk bevorderlijk voor het hondenbezit.

Dat wordt nog wat als al die honden straks tegelijk oud en bedlegerig worden. Hoe bewaar je dan als bedrijf je dynamische uitstraling?

Daar is Max, de breedgeschouderde Amerikaanse Staffordshire-terriër van Remco, één bonk spieren, één en al menslievendheid, net als zijn baasje natuurlijk. (,,Laat je tatoeages eens zien'', zeg ik voor de grap en waarachtig, van pols tot enkel getatoeëerd).

Kaely en Sammy, slanke, zachtbehaarde bastaardteefjes die ook in de werkplaats horen. Zij zijn van Tijs – als asielzoekers binnengehaald. Dat wil zeggen: hij las in de Veluwepost een advertentie van een mevrouw uit Heelsum die op gezette tijden een achttal zwerfpuppy's kreeg toegestuurd door een mevrouw uit Griekenland. Alleen de kosten van de vliegreis werden in rekening gebracht. Doe er dan maar twee, besloten Tijs en zijn vriendin.

En Apollo en Zeus zijn van de directeur zelf, zusjes, niet helemaal de Mechelse herders waarvan ze veel weghebben.

Hans Wijnstekers: ,,Wij leveren aan particulieren en alle mogelijke openbare en semi-openbare instellingen, aan winkelcentra, kantoren, banken, ziekenhuizen... wij verzekeren de toegankelijkheid van gebouwen voor de valide en mindervalide medemens. Je ziet onze deuren op het Binnenhof in Den Haag en het stadion Thialf in Heerenveen...als ze met de camera naar beneden gaan om een schaatser te interviewen – dat zijn onze deuren.'

,,Hoe herken ik die?''

,,Aan de blauwe pijlen.''

Het besturingssysteem (motor, noodstroomvoeding, elektrische vergrendeling en een communicatiemodule, ,,waardoor je met allerlei andere systemen kunt communiceren'') komt kant-en-klaar uit Zwitserland. De deuren worden hier op maat gemaakt. Allemaal glas en aluminium. Schuifdeuren, draaideuren, vouwdeuren en telescoopschuifdeuren. Doorgang van 80 tot 300 cm.

,,Maar op de woonboulevard in Venlo hebben we een deur geplaatst met een vrije doorgang van 7,60 meter. Waar anderen afhaken, begint voor ons de uitdaging.'' Schiphol ook. Uitgekiende deursystemen om enerzijds de doorstroming van bonafide passagiers te garanderen, anderzijds misdadige contacten tussen in- en extern tegen te gaan, dus dat terroristen geen wapens kunnen doorgeven uit de niet-beveiligde naar de beveiligde zone, en dat drugscriminelen zich niet van buitenaf in de bagageafhandeling kunnen mengen. Zulks uiteraard in combinatie met de allermodernste methoden van persoonsherkenning, die weliswaar door andere firma's worden ontwikkeld, ,,maar met dat soort partners hebben we wereldwijd strategische overeenkomsten gesloten, zodat we altijd een totale oplossing, een concept, kunnen aanbieden.''

Ik laat het me allemaal met een zekere graagte uitleggen. Ik heb een heilig ontzag voor deuren sinds ik in 1999 in Turkije ben geweest.

,,In de nacht van 16 op 17 augustus waren daar duizenden en duizenden mensen omgekomen bij een aardbeving. Laat in dat najaar, bijna winter al, bezochten we de zwaargetroffen stad Gölcük aan een uitstulping van de Zee van Marmara. Op een modderige helling hadden daklozen tientallen hutten gebouwd (ik denk niet dat ze daardoor ophielden dakloos te zijn): houten staketsels waarop lappen zeildoek en plastic waren vastgespijkerd, en nog voordat ze daar een tv-toestel met schotelantenne (het venster op de wereld) installeerden, brachten ze in die geïmproviseerde onderkomens een deur aan, een echte deur (ongetwijfeld ergens uit het puin gehaald), een echte deur met een echt hangslot.

Ik bedoel: een deur behoorde voor deze mensen tot de eerste levensbehoeften. Zo belangrijk, realiseerde ik me toen, is een deur voor dat ondoorgrondelijke verschijnsel dat wij beschaving noemen. Je hebt pas een interieur als je je van de wereld kunt afzonderen, als je anderen kunt buitensluiten. De universele rechten van de mens beginnen met een deur en een hangslot. Als je iemand een deur ontzegt, ontzeg je hem zijn geheimen en dat is de dictatuur.

Nu lijkt het een hele stap van de deuren van Gölcük naar de toegangsoplossingen in Doorwerth. Maar in wezen: dezelfde behoefte of noodzaak om onderscheid te kunnen maken tussen bevoegd en onbevoegd, gewenst en ongewenst.

Wat de honden betreft – het zou mijn verhaal zeker helpen als ze wat spectaculair gedrag vertoonden. Maar dat doen ze niet. Ze doen hier net als thuis. Ze hebben de vreemdeling naar behoren begroet en besnuffeld en zijn weer tot rust gekomen. Ze lopen een beetje rond. Ze houden de boel een beetje in de gaten. Of ze gaan erbij liggen, doen de ogen dicht en dromen van iets anders.

Ze maken deel uit van een automatische deuren producerende roedel. Zo vreemd kan hun dat niet zijn, bewaking en beveiliging was eeuwenlang hun hardcore. Je kunt je wellicht een roedel met opwindender bezigheden voorstellen, maar goed, je hoort erbij, je telt mee, je schijnt van nut te zijn en je zult zien: straks levert de productie van automatische deuren mooi weer een volle etensbak op.

    • Koos van Zomeren