Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met directeur van het Railinfrabeheer Bert Klerk van de Nederlandse Spoorwegen over het onderhoud van het spoor. Voorts een discussie tussen Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine, de burgemeester van Groningen Jacques Wallage en secretaris-generaal Roel Bekker van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ned.3, 12.07-13.00u.

Andere ogen. Buitenlandse correspondenten in Nederland bespreken het RTL-lijsttrekkersdebat van afgelopen vrijdag, de ingestorte monumentale pier van Brighton en ons cultureel erfgoed. Ned.1, 16.31-17.00u.

Netwerk. De lijsttrekkers Jan Peter Balkenende (CDA) en Jan Marijnissen van de SP gaan met elkaar in debat. Ned.1, 20.15-20.47u.

DOCUMENTAIRE

Mahabharata. Eerste deel van een tweeluik over de Mahabharata dat geldt als het langste epische gedicht ter wereld uit de Hindoe-filosofie en de Indiase geschiedenis. Ned.1, 13.00-13.30u.

Death of a poet, Joseph Brodsky. Zie tv-vooraf. Ned.3, 17.10-18.00u.

Tegenlicht: De val van Miloševic. Tweede deel van een reconstructie van de politieke ondergang van Slobodan Miloševic. Clinton, Blair en Chirac vertellen hoe zij de secretaris-generaal van de NAVO het groene licht gaven om Servië te bombarderen. Ned.3, 21.03-22.00u.

KUNST

Portret van een passie. Dubbelportret van de kunstenaressen Gerti Bierenbroodspot en Ans Markus. Bierenbroodspot put haar inspiratie uit plaatsen over de wereld en de meer introverte Ans Markus haalt het dicht bij huis. Ned.2, 10.50-11.35u.

Close-up: Het mysterie van de Perzische mummie. Over de in november 2000 bij een inval in een huis in de woestijn van Pakistan gevonden 2600 jaar oude mummie van een Perzische prinses. Maar deze archeologische vondst van `onschatbare waarde' blijkt een eigentijds misdaadverhaal. Ned.1, 19.00-20.00u.

FILM

. Missing Link (Ger Poppelaars, 1999, Belg./Ned.). Tweede speelfilm van Poppelaars werd met enige aarzeling als een kinderfilm gepresenteerd, bleek even sympathiek als charmant en onbeholpen en werd – ten onrechte – door het publiek zo'n beetje genegeerd. Doortimmerd scenario van Timo Veltkamp voorziet in ontdekkingsreizen op meerdere niveaus. Die van een 11-jarig weglopertje, op zoek naar zijn herkomst en het verleden van zijn moeder, voert ons uitgebreid naar de jaren vijftig. Met Tamar van den Dop. Ketnet, 11.15-12.30u.

. Matilda (Danny DeVito, 1996, VS). Vakbekwame verfilming doet grotendeels recht aan de kwaliteiten van Roald Dahls boek (1988) over het superieure isolement van een gevoelig en begaafd meisje. Regisseur De Vito speelt samen met zijn echtgenote Rhea Perlman haar verachtelijke ouders. Kindsterretje Mara Wilson is helaas onuitstaanbaar schattig. VRT, 13.35-15.10u.

Dilwale dulhania le jayenge (Aditya Chopra, 1995, India). Muzikale Bollywood-productie viel ruimschoots in de prijzen en was bovendien een ongekend kassucces. Over de romance tussen een rijkeluiszoon (Shakrukh Khan) en een reeds aan een ander toegezegde jongedame (Kajol). Ned.3, 14.05-17.05u.

Nine to Five (Colin Higgins, 1980, VS). Vermakelijke `maatschappijkritische' komedie over de vooral niet-materiële discriminatie van secretaresses. Jane Fonda, Lily Tomlin en Dolly Parton emanciperen zich langzaam, via wraakzuchtige dagdromen ten koste van hun weinig verlichte chef. Titelsong van Parton werd hit. Yorin, 21.00-23.10u., met reclame.

8mm (Joel Schumacher, 1999, VS/Duitsland). Thriller zou schijnheilig zijn. Nicolas Cage neemt wraak op de verdorvenen der seksule onderwereld van New York. V8, 22.00-0.10u., onderbroken door reclame.

. Yo soy asi (Sonia Herman Dolz, 2000, Nederland). Liefdevol portret van de laatste optredens van ras-excentriekelingen in de inmiddels gesloten Bodega Bohemia in Barcelona: hoogbejaarde travestieten, een zwakzinnige zoon, een zingende loodgieter en een dito sigarettenverkoopster. Ned.3, 22.43-0.20u.

. Saturday Night and Sunday Morning (Karel Reisz, 1960, Engeland). Succesvol, invloedrijk, destijds beetje controversieel arbeidersdrama behoorde tot de paradepaardjes van British New Wave. Albert Finney schittert als fabrieksarbeider uit Nottingham, die tijdelijk uit zijn keurslijf stapt en onbeteugeld van het leven geniet. BBC2, 1.15-2.40u., zwart-wit.

RADIO

Vroege vogels. Aandacht voor nieuwe zoetwatervissen in de Waal zoals de marmergrondel, de otter-, bever- en hamsterpopulaties, de wasbeerhond en slakken en schelpen. Verder voorspelt Ruud van der Meyden van het Nationaal Herbarium de komst van nieuwe soorten planten. Radio 1, 8.10-10.00u.

Radio 1-Journaal. Gesprekken uit Rotterdam over politiek en cultuur met burgemeester Opstelten, Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam, Kunsthal-directeur Wim Pijbes en emeritus hoogleraar A. Zijderveld. Radio 1, 12.07-14.00u.

De andere wereld van zondagavond. O.m. bespreekt theologe Hilde Burger de joodse en christelijke visie op Abraham, die zijn zoon Isaak moest offeren. Voorts een debat over theorie en praktijk bij euthanasie, met NVVE-voorzitter R. Jonquière, criminoloog Chris Rutenfrans en huisarts E. Kenter. 747AM, 18.02-20.00u.

Plein publiek. Eric van de Luytgaarden, organisatie-adviseur en plaatvervangend rechter vertelt over zinloos geweld, normen en waarden. Vooral jonge mensen raken op drift door een gebrek aan geestelijke ontwikkeling. Maandag, 747AM, 10.02-11.00u.