Staking Venezuela stuwt olieprijs op

De staking in de olie-industrie van Venezuela, die inmiddels vijf weken aan de gang is, heeft de vrees voor brandstoftekorten verder aangewakkerd. Op de termijnmarkten in New York en Londen steeg gisteren de prijs van ruwe olie door de zorg over de teruglopende olievoorraden in de Verenigde Staten.

In het Caraïbisch gebied heeft de staking gezorgd voor prijsstijgingen van benzine in verschillende landen, waar de regeringen zoeken naar andere leveranciers. Venezuela en Trinidad zijn de belangrijkste leveranciers van olie in deze regio. Maar ook Trinidad importeert ongeveer eenderde van de hoeveelheid olie die het land raffineert uit Venezuela en zoekt nu een andere leverancier.

De prijs van de Amerikaanse ruwe olie steeg met 3,9 procent tot 33,08 dollar per vat, terwijl die van de Brent-olie met 1,34 dollar steeg tot 30,77 dollar. De oliehandelaren vrezen vooral voor het gecombineerde effect van een oorlog tegen Irak en de staking in Venezuela op de olievoorraden in het westen.

Venezuela is sinds begin december het toneel van massale stakingen. De oppositie probeert daarmee het aftreden van Chávez te bewerkstelligen, die zij beschuldigt van grillig en autoritair gedrag. De Venezolaanse politie heeft gisteren het vuur geopend op betogers nadat zeker een agent schotwonden opliep in Caracas. Zowel de demonstranten als agenten wierpen zichzelf op de grond toen tientallen schoten klonken. Eerder hadden voor- en tegenstanders van president Chávez het vuur op elkaar geopend.