Stadion Thialf is vrijwel failliet

Schuldeisers staan op het punt het faillissement van de Thialf-hal in Heerenveen aan te vragen. In deze hal worden dit weekeinde de Europese kampioenschappen schaatsen voor allrounders (mannen en vrouwen) gehouden.

Interim-directeur L. Slagter wil aanstaande maandag opening van zaken geven over de financiële situatie en de mogelijke toekomst van het ijsstadion in Heerenveen. Thialf is volgens hem ,,technisch failliet''. Een betrokkene van de EK-organisatie was al blij dat hij gisteren, de eerste dag van het schaatstoernooi, geen verzegelde deuren aantrof.

Het water is de ijstempel tot de lippen gestegen. Het tekort bedraagt minimaal anderhalf miljoen euro. Er zijn ongeveer dertig crediteuren. Slagter: ,,Als zij voor maandag niet tevreden worden gesteld, kan ik de gevolgen wel uittekenen.''

De crisismanager denkt aan een faillissement met een doorstart als aandeelhouder J. van Bekkum niet bereid is zich te houden aan een eerder gemaakte afspraak. Hij zou de aandelen en de bedrijfsvoering overdragen aan een stichting die Thialf weer gezond moet maken. Hierin zullen ook belanghebbende bedrijven als Interbrew, Staalbankiers en Essent participeren. Banken zijn dan bereid een miljoen euro extra beschikbaar te stellen om een groot deel van het tekort weg te werken. Van Bekkum heeft nog geen afstand gedaan van het Thialf-stadion.

Van Bekkum nam de leiding van de Friese ijstempel over toen directeur M. Migo, zijn levenspartner, met ziekteverlof ging. Advocaten die Van Bekkums financiële handel en wandel probeerden te doorgronden, stuitten op een web van bedrijfjes in Nederland, België en Luxemburg. De aandelen van de Thialf-hal worden volgens Slagter via een tussenpersoon beheerd door een Belgische NV.

,,Dat is toch niet goed voor een product dat we bijna als nationaal bezit beschouwen'', meent de interim-directeur, die zich in deze situatie machteloos voelt. ,,Zolang ik de handtekening van Van Bekkum voor de overname niet heb, is mijn positie echt onhoudbaar.''

Slagter stelt dat enkele schuldeisers hun faillissementsaanvraag voor Thialf hebben ingetrokken toen hij werd aangesteld om orde op zaken te stellen. ,,En wat ook heeft meegespeeld is het feit dat niemand dit failliet op zijn geweten wil hebben. Dan krijg je toch echt een kruisje achter je naam. Eigenlijk had ik alles voor 27 december willen regelen. In een brief aan de schuldeisers heb ik nu voor 6 januari een oplossing beloofd.'' [Vervolg THIALF: pagina 9]

THIALF

'Mekka staat op springen'

[Vervolg van pagina 1] Volgens interim-directeur Slagter zullen de crediteuren zullen daarna gezamenlijk het faillissement aanvragen. ,,Als er niet snel additioneel geld binnenkomt, valt Thialf om.''

Slagter zeg dat de verbouwing die Thialf afgelopen zomer liet uitvoeren niet de grootste oorzaak is van het tekort. Mede om de achterstand op `snellere' ijsbanen als Calgary en Salt Lake City te verkleinen werd voor 7,3 miljoen euro aan voorzieningen aangebracht. Van Bekkum liet onder andere een tunnel, een revolutionair koelsysteem, hybobare kamers (voor het nabootsen van hoogtestages) en een nieuwe ijsvloer zonder ammoniak aanleggen.

Slagter: ,,De uitloop van deze investering is niet de belangrijkste reden dat Thialf zich nu in rode cijfers bevindt. Er zijn allerlei contractuele verplichtingen aangegaan. Bijvoorbeeld met een beveiligingsbedrijf omdat Van Bekkum de accommodatie ook wilde benutten als evenementenhal. Er ontstond een kostenpatroon dat veel te grof was voor het totale budget. In de toekomst zal de vraag moet worden beantwoord of Thialf een schaatsmekka is of een evenementencentrum met ijsbaan.''

Thialf ging in 1988 ook al eens failliet. Ternauwernood konden toen de premies voor de schaatsers worden veiliggesteld. Die dreiging is volgens Slagter nu niet aanwezig. Na het faillissement was de directiepost een duiventil waar zo'n twaalf directeuren in en uit vlogen. Desondanks is de Thialf-hal Nederlands mooiste overdekte schaatstempel gebleven. Mede door externe financiers, zoals het ministerie van VWS, kon Thialf voortbestaan. Aan de grote schaatsevenementen verdient de schaatshal niet al te veel. De meeste inkomsten gaan naar de KNSB. ,,De waarde van de ijshal is dan ook betrekkelijk'', zegt Slagter.

Thialf organiseert na de Europese kampioenschappen dit seizoen alleen nog een World-Cupwedstrijd. Maar de internationale schaatsunie ISU heeft de EK voor 2004 en 2005 al aan Thialf toegewezen. Wellicht heeft Thialf dan voor de tweede keer een doorstart gemaakt. Slagter zegde de schuldeisers toe dat ze in elk geval een deel van hun vordering ontvangen. ,,Het kan niet zo zijn dat ze geen geld krijgen'', aldus de interim-directeur.

    • Erik Oudshoorn