Sportkoepel helpt volleybal

Joop Alberda streeft naar een spoedige oplossing van de financiële problemen rond Top Volleybal Nederland (TVN) en de nationale teams. De bondscoaches en de technische leiding luidden donderdag de noodklok. De technisch directeur van NOC*NSF is met de sportkoepel en andere betrokken naar eigen zeggen 24 uur per dag bezig met de zaak.

,,We doen er alles aan om het volleybal te redden. Het is twee voor twaalf. Het voortbestaan van de sport staat op het spel. We zijn de opties aan het bekijken en hopen binnen een paar dagen met een oplossing te komen.''

Alberda is als oud-bondscoach van het mannenteam, dat onder zijn leiding ruim zes jaar geleden de gouden medaille won bij de Olympische Spelen in Atlanta. Hij is sindsdien altijd betrokken gebleven bij het volleybal. Alberda maakte deel uit van de door de NeVoBo ingstelde taakgroep die vorig jaar onderzoek deed naar de stand van zaken.

Naar aanleiding van die bevindigen werd besloten een uitgebreide inventarisatie te laten uitvoeren door accountantsbureau Ernst & Young. Alberda was daardoor al langer op de hoogte van de grote financiële problemen.

,,Ik ben wel vreselijk geschrokken dat het zover heeft kunnen komen, maar volleybal is niet de enige teamsport die het moeilijk heeft. Het is duur deze sporten draaiende te houden. Het blijkt dat ze niet kunnen zonder de steun van de achterban. Het is zaak dat we nu eerst een oplossing vinden voor het volleybal. Ik ga ervoor pleiten deze aanpak in de toekomst ook bij andere sporten toe te passen.''

Eerder op de dag liet de NeVoBo weten inderdaad niet van plan te zijn het noodlijdende topvolleybal de helpende hand toe te steken. De volleybalbond heeft begrip voor de zorgen en de financiële problemen van de stichting TVN, maar vindt het onverantwoord de organisatie van de topsport over te nemen. Wel wil de NeVoBo met andere partijen als de sportkoepel NOC*NSF en de overheid (het ministerie van VWS) meehelpen plannen voor de toekomst te ontwikkelen.